Geuren

Geuren

 

Geurbeleving
Nu je verantwoordelijk bent voor dat kleintje in je armen, is het een goed idee rekening te houden met de producten die je gebruikt. Parfum is voor vele van ons  heerlijk, ik geniet ook van een mooie Chanel.  Maar voor een baby is dat heel anders! De geurbeleving van een baby is erg sterk, dit heeft ook weer een functie. Het lichaam van de moeder is voor een baby een plek waar onder andere geur een rol speelt in de herkenning en in de hechting. Om goed te kunnen hechten, wil en moet een baby jouw heerlijke eigen geur kunnen ruiken. Parfum, in welke vorm dan ook, is voor een baby heel erg heftig!  Ze kunnen er misselijk of ziek van worden. Schadelijke stoffen, waaronder parfum dus,  is niet iets waar ik mijn baby mee wil confronteren. Niet in de verzorgingsspullen die ik voor mijzelf noch de baby gebruik. In veel reguliere verzorgingsproducten die wij dagelijks gebruiken, zitten veel schadelijke stoffen. Meer dan alleen synthetische parfum. Wil je hier meer over lezen? Dan verwijs ik je nu alvast even door naar de website van Enjoy Divine Nature. Daar kun je een blog vinden met allerhande informatie over schadelijke stoffen.

Parfum kun je ook in je sjaal spuiten.
En ga je op kraamvisite, laat je geurwater dan thuis

Deodorant
Moeders die borstvoeding geven herkennen het vast wel, je borsten zweten ook meer wanneer je voedt.  Daar wilde ik absoluut geen deodorant op spuiten. Dan zat straks mijn baby met dat kleine neusje in de chemische deodorant! Niets gebruiken vond ik ook weer geen optie. Daarnaast komt er steeds meer  naar voren waaruit blijkt dat er nog veel meer schadelijke stoffen in zaken als deodorant zitten.

Ik merkte dat ik van de deodorant die ik altijd gebruikte een droge trekkerige huid kreeg. De geur er van was ook zo sterk. Maar ik gebruikte het veelvuldig, want ik voel me graag fris en wil geen vervelende geurtjes, zoals dat van zweet, om mij heen. Des te meer ik te weten kwam over schadelijke stoffen en de geurbeleving van mijn kleintje, wilde ik dat niet meer.  Gelukkig kwam ik in aanraking met  Salt of the Earth. De minerale zouten in deze deodorant zorgen er voor dat je wel kunt zweten, maar dat bacteriën geen nare luchtjes kunnen veroorzaken. Wij zijn thuis fan! Geen pijnlijke oksels meer, geen nare luchtjes en bovenal: geen schadelijke stoffen in de buurt van mijn baby.
En ook fijn, je kunt hem gewoon kopen bij de Etos. Tip van mij, de blauwe variant met cederhout en bergamot is heerlijk.  salt-of-the-earth-natuurlijke-neutrale-deodorant-z

Borstvoeding en dragen in de draagdoek of draagzak generen beide toch wel wat warmte, het kan fijn zijn om tijdens het dragen met warmer weer een hydrofiele doek tussen jou en je kleintje in te leggen. Zo heb je minder warmte van die blote huiden op elkaar.

Parfum in je sjaal
Parfum is niet wenselijk bij je baby. Maar wil je dit nou toch wel graag dragen? Probeer dan te kiezen voor een parfum dat niet al te sterk is. Ook kun je ervoor kiezen om de parfum op je rug te spuiten of bijvoorbeeld in een sjaal die je af kunt doen wanneer je de baby op schoot hebt. Ga je op kraamvisite? Laat parfum dan bij voorkeur achterwege. Ook de neus van de moeder is erg sterk, en het is niet fijn wanneer alles ruikt naar jouw geurwater terwijl je wilt genieten van die zoete lucht van je kleintje.

Nog zo’n voorbeeld is wasmiddel en wasverzachter. Toen de oudste klein was kreeg ik een keer een opmerking van zijn kinderfysiotherapeut, het was iets in de trant van “heerlijk om te kunnen ruiken dat er een passie is voor het doen van de was” . Hij rook dus gewoon echt heel erg naar wasverzachter. Zelf rook ik het nog amper en weet dat aan mijn machine. Ik goot steeds meer uit die roze fles in de trommel. Het gaf mij wel een besef van waar ik mee bezig was en ik ben me er eens in gaan verdiepen.  Ook in dat kader ontdekte ik dat dit alles behalve wenselijk is. En nu gebruiken wij helemaal geen wasverzachter meer en zijn enorm spaarzaam met geurende middelen. Op dit punt vind ik het zelf heel overweldigende wanneer iemand langsloopt die overduidelijk naar wasmiddel ruikt, tot misselijkheid aan toe.
Als je je bedenkt dat de geurbeleving van baby’s heel sterk is (dit moet ook, vanwege de hechting en het vinden van voeding) maar zij niet zelf uit de situatie kunnen… Ze kunnen er dus hoofdpijn van krijgen, misselijk worden, overprikkeld raken en dus zelfs meer gaan huilen.
Is jouw kleintje in bed heel onrustig en kan het niet slapen? Dan zou dit eventueel een reden daarvan kunnen zijn.

Wil je meer lezen over verzorgingsproducten? Kijk dan eens hier!