Communicatiecirkels

Communicatiecirkels

Tijdens mijn zwangerschapscursus Liefdevolle verwachting en tijdens de bijscholing Slapen en Huilen voor kraamverzorgenden, maak ik gebruik van communicatiecirkels. 

Een baby heeft vele manieren waarop ze met ons communiceren, maar die manieren zijn niet altijd even duidelijk!  Je moet elkaar nog goed leren kennen, en veel signalen die baby’s afgeven, kun je snel verwarren met bijvoorbeeld honger. Een baby die op de vuisten sabbelt, heeft namelijk niet altijd honger! Het sabbelen op de vuisten kan namelijk ook een manier zijn voor de baby om met spanning om te gaan, een vorm van “zelf reguleren”. Het kan namelijk heel goed zijn dat je baby moe, of misschien overprikkeld is!
Daarom is het belangrijk om te leren welke signalen er zijn, en wat ze betekenen.
Hoe meer je bij elkaar bent, hoe beter jij en je baby elkaar leren kennen! Maar om een handje te helpen, heb ik de communicatiecirkels ontwikkeld.

Hoe werken ze?
Roze is een gelukkige, ontspannen baby, zonder honger, slaap of overprikkeling.
In de groene vijfhoek kun je de eerste signalen lezen die een baby afgeef. Reageer je daar niet op? Omdat je ze bijvoorbeeld niet herkent alszijnde een signaal, of het is een beetje druk om je heen en heb je het niet opgemerkt, ga je naar alarmfase 1. De oranje vijfhoek. Reageer je niet op deze signalen? Dan ga je naar alarmfase 2, en dan zal de baby gaan huilen. Er is op dat moment niets anders wat je kunt doen dan de baby eerst troosten. Dan zal de baby terug gaan naar een combinatie van roze/groen en is het zaak dat er gehandeld wordt naar de behoefte van de baby, anders zal de cirkel weer overnieuw starten.

Troosten kan bijvoorbeeld door de baby op te pakken, te knuffelen,wiegen, tegen de baby praten of wellicht zelfs te zingen.
Een hongerige baby die overstuur is, kun je geen voeding geven!  Een hard huilende baby gooit namelijk de tong omhoog! En dan kan er ook geen eten naar binnen, sterker nog: het zal de baby enkel enorm frustreren!  Want hé, daar is wat ik wil, maar ik kan er niets mee want ik ben teveel overstuur…. En mocht de baby wel wat binnen krijgen, gaat dat waarschijnlijk gepaard met grote happen lucht , waardoor je dan straks wee zit met buikpijn. En dan kom je in een heel ander soort cirkel te zitten dan een van communicatie.

Hoeronder zie je HONGER!! en Moe. De overige cirkels zullen deze week worden toegevoegd. Vanuit vele hoeken krijg ik het verzoek van beroepsbeoefenaars deze cirkels op een makkelijk te delen plek te plaatsen, dus bij deze!

Heb je hier vragen over? Aarzel niet, en neem contact op met mij, of de zorgprofessional die jou hier naar toe heeft verwezen. Zelf de cirkels delen? Dit mag uiteraard in de originele vorm.

 

 

Miluška Flooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *