2018 – een jaar overzicht

2018 – een jaar overzicht

2018 was voor ons een geweldig jaar. Zowel privé als zakelijk.

Ik wil jullie het overzicht niet ontnemen, zeker niet omdat velen er onderdeel van hebben uitgemaakt! Een aantal hoogtepunten daarom op een rij:
Privé was 2018 zo enorm mooi! We betrokken ons droomhuis, we hadden twee heel mooie vakanties, maakte mooie herinneringen, hadden veel plezier, moesten soms hard knokken maar vonden daarin vooral het vertrouwen in elkaar. Een enorm gouden rand kwam natuurlijk dit voorjaar toen bleek dat wij een baby mogen gaan krijgen! Verder is privé natuurlijk nog een beetje privé.

Zakelijk kon het haast niet op dit jaar! De bijscholing Slapen&Huilen voor kraamverzorgenden begon wat voorzichtig eind 2017. In 2018 nam dat echter een enorme snoekduik en in die 12 maanden heb ik honderden kraamverzorgenden mogen bijscholen. Iedere keer weer een groot feest voor mij. De positieve feedback die ik mocht ontvangen van vele deelnemers was overweldigend. Ook heb ik natuurlijk veel bijgeleerd! Enorm goede vragen kreeg ik vaak. Ik hou zo enorm van het geven van bijscholing aan kraamverzorgenden. Zij nemen niets voor lief, hebben zo ontzettend veel passie voor hun werk en willen niets dan het beste voor de gezinnen waar ze mee werken. En dat blijkt vooral wanneer je hen mag scholen. Slapen&Huilen is een populair onderwerp. Dat bleek mede uit het feit dat ik gevraagd werd om vier workshops te geven op de Dag van de Kraamzorg. Wat vond ik dat een enorme eer! En ook daar was de evaluatie voor mij een groot cadeau. In cijfers kreeg ik twee keer een 8,83 , een 9,2 en een 9,26 terug van de deelnemers. Wauw! Mijn deelname aan de dag van de kraamzorg zorgde voor een stortvloed aan aanvragen het afgelopen najaar en nu staan er tot in oktober 2019 al data gepland bij verscheidene instellingen. Ik ben niets dan dankbaar hiervoor!

Wil je graag foto’s kijken? Op Facebook heb ik een album aangemaakt met de hoogtepunten van 2018! En als je daar toch bent, like dan meteen de pagina even!

Het Nederlandse bedrijf ByKay is er een waar ik al enkele jaren mee mag samenwerken. Waar dit in het begin het bijwonen van productshoots betrof of het geven van mijn mening, nam ook die samenwerking een grote sprong in 2018. Ik mocht spreken op hun productdag over Dragen met overgewicht, ik mocht meedenken aan de RebelCarrier en samen met Kay Poelen (eigenaresse van ByKay) ontwikkelde ik de MyKay. Een drager, speciaal voor de allerkleinsten! Ik had een idee, legde dit bij Kay neer en zij bleek jaren geleden al een soortgelijk idee te hebben gehad. Toeval bestaat niet zeggen ze toch? Ik was op zoek naar deze drager om scholing te kunnen geven over ergonomisch dragen aan Kraamverzorgenden, zonder dat hierbij iets “fout” kon gaan. Hieruit ontstond de scholing Kraamdragen. Ik wil ByKay dan ook hartelijk danken voor de prachtige samenwerkingen dit afgelopen jaar, het waren er meer dan hier genoemd.

In het voorjaar reed ik naar Brno in Tsjechië om een masterclass bij te wonen van de Zweedse professor Kerstin Uvnäs-Moberg. Zij is autoriteit op het gebied van oxytocine. Een dag vol met fantastich veel kennis en myhtes die werden ontkracht. Daarnaast heb ik een aantal geweldige mensen mogen ontmoeten en kunnen bijpraten met oude vrienden. Dit resulteerde mede in een verschijning van mijn kant in een Tsjechisch vakblad over ergonomisch dragen.

In juni organiseerde ik een masterclass in Beekbergen. Dr. Lela Rankin Williams is verbonden aan de Arizona state university. In Rome sprak zij eerder dit jaar op het prestigieuze WAIMH congres (World association infant mental health) over haar onderzoek: Infant Carrying as an Intervention to Promote Caregiver-Infant Attachment and Wellness. Vrij vertaal: Het dragen van baby’s als interventie ter bevordering van de hechting en het welzijn tussen de drager en het kind. Het eerste evidence based onderzoek naar hechting in relatie met ergonomisch dragen. Wat een enorme eer dat zij speciaal voor Liefdevol Dragen naar Nederland wilde komen! En wat een geweldige groep zorgprofessionals vormde zich die dag!

Soms neemt het leven je mee op bijzondere paden. Dit was ook het geval voor Liefdevol Dragen dit jaar. Daaruit ontstond de cursus Draagconsulent Basis. Een cursus die ik schreef met veel passie, liefde en motivatie. Waar ik zelf het idee had zo’n twee cursussen per jaar te gaan geven, was de primeurcursus van september 2018 binnen mum van tijd uitverkocht! En zo stond ik plotseling dit najaar iedere maand voor een groep dames om hen te trainen tot het geweldige beroep van Draagconsulent. Ik had oprecht niet durven dromen dat zo veel mensen deze cursus bij mij wilden volgen en er ook al voor mei 2019 de nodige aanmeldingen zijn (dus wil je meedoen? ga dan snel naar de cursus !!)

Al enkele jaren geef ik in de regio Borculo (Achterhoek) de zwangerschapscursus Liefdevolle verwachting bij Verloskundigenpraktijk Materna. Deze warme streekpraktijk met enorm veel passie voor het vak, kennis en vertrouwen zag wel een kansje in het slagen van mijn idee. Ik wilde namelijk ouders voor de geboorte van hun baby bewust maken van hun eigen verwachtingen en die van de baby. In vier avonden zou ik ze gaan voorbereiden op het leven met hun kleintje ná de bevalling. Femke en Loes (praktijkhouders) gaven mij de kans dit op te zetten in hun ruimte. In 2018 groeide dit uit van regionaal initiatief naar nationaal concept. Want in oktober 2018 trainde ik de eerste cursusleidsters op door heel het land. En misschien was dat wel het meest spannende wat ik ooit heb gedaan met mijn bedrijf. Een vuurdoop, met een geweldige groep vrouwen die stuk voor stuk al zo veel kennis hadden! Vanaf deze maand starten zij door heel het land met de zwangerschapscursus in eigen regio. In juni start er een nieuwe reeks! Deze is ook alweer bijna vol. Ik vind het moeilijk onder woorden te brengen hoe dankbaar ik ben hiervoor. En hoe blij ik ben voor alle ouders die de kans gaan krijgen zich voor te bereiden op het komende wonder met deze kundige leidsters.

 

In november organiseerde ik wederom een masterclass. Dit keer met Marloes de Graaf van Ik neem je mee. Zij voelt zich als een vis in het water wanneer het gaat over alternatieve manieren van afknopen. Ook wel beter bekend als “fancy finishes”. Natuurlijk een dag met vooral heel veel plezier, maar zeker een onderwerp dat de aandacht nodig heeft. Want de draagwereld veranderd. Snel. Ouders willen graag meer doen met de doek, experimenteren graag met mooie finishes en dat is ook helemaal goed! Mits het veilig gebeurd. En soms? Kan een alternatieve manier van afknopen mensen helpen bij beperkingen. Marloes en ik kijken momenteel naar een herhaling van de masterclass in 2019! Het was een plezier met je samen te werken, Marloes! As always.

De cursus draagconsulent, de leidstercursus Liefdevolle verwachting, de masterclass Fancy finishes en zelfs sommige bijscholingen voor kraamverzorgenden. Ik gaf ze in de experience room van Von Va Voom. Niet alleen omdat die ruimte zich perfect leent voor het geven van cursussen en trainingen. Ook niet omdat er een grote(!) collectie aan materiaal ligt en ook niet alleen omdat Apeldoorn (Ugchelen) zo centraal in Nederland ligt. Maar vooral omdat ik graag samenwerk met Maaike. Zij staat aan het roer van Von Va Voom. Samen organiseerden wij de Didyday op 13 oktober! Waarbij het Duitse merk Didymos speciaal voor ons naar Nederland kwam voor een meet&greet, een mooie lezing over het bedrijf en een unieke giveaway. Tijdens de International Babywearing Week hielden Maaike en ik een week vol informatieve vlogs! Allemaal onderwerpen die te maken hadden met het dragen. We kregen veel verzoeken van mensen om vaker samen live te gaan, laten we dat een van onze goede voornemens van 2019 noemen. Dankjewel voor dit jaar vol sparren, lol en creatieve ideeën, Maaike! Op naar een nieuw jaar vol brainwaves, humor en inhoudelijke discussies over ons werk.

En als we het over DIDYMOS – Das Babytragetuch  hebben, kan ik natuurlijk niet een van de grootste hoogtepunten dit jaar vergeten te noemen! Ik werd al in 2017 door Tina Hoffmann gevraagd om een workshop te geven bij hen in Ludwigsburg. Ik werd vanaf Amsterdam naar Stuttgart gevlogen en hield daar een uitgebreide workshop over Dragen met overgewicht. Met veel theoretische kennis en praktijk maar ook bewustwording. Extra spannend maakte het , naast dat dit de eerste keer was dat ik de scholing, die ik al zo lang in mijn hart had zitten, in zijn geheel gaf, dat deze in het Engels en Duits was! Er kwamen mensen uit meerdere landen op af, waaronder uit bijvoorbeeld Polen. Het was geweldig! In 2019 is het de bedoeling dat ik nog een keer naar Didymos ga. Maar ook kreeg ik vanuit Nederland veel (!) vraag naar de scholing in zijn geheel: die komt er absoluut aan!

Alle lieve ouders die in mij het vertrouwen hadden! De prachtige draagconsulten die ik dit jaar heb mogen geven. De fantastische zwangerschapscursussen die ik heb mogen doen. Zowel privé als in de groep. Het was mij een eer! Aan het einde van de streep zijn jullie voor wie ik alles doe: de gezinnen.

En dit waren slechts de hoogtepunten! Ik kan er amper over uit hoeveel geweldige mensen ik heb mogen ontmoeten dit jaar, hoeveel kansen Liefdevol Dragen heeft gekregen (én gegrepen!). Het laatste half jaar ben ik ieder weekend weg geweest om cursus te geven, mensen te trainen en doordeweeks was ik dat dan ook vaak in de avond. Velen van jullie hebben mijn buik mogen zien groeien en nu richten wij ons als gezin even op de aankomende weken waarin wij ergens ons nieuwste gezinslid in alle gezondheid hopen te mogen ontvangen.

Jullie wens ik vooral een Liefdevol 2019 waarin ik hoop je te mogen gaan zien.

 

 

 

 

 

Miluška Flooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *