Naar buiten!

Naar buiten!

Vragen die ik erg vaak krijg zijn over het aankleden van je kleintje in de doek wanneer je samen naar buiten gaat of wat je zelf aan kunt doen.
Er zijn vele opties van het gebruiken van laagjes voor je kleintje tot het gebruiken van covers, poncho’s en draagjassen. In dit blog lees je er alles over!

Persoonlijke voorkeur

Heb je het snel warm of sta je te rillen zodra het onder de 20 graden komt? Hou je van laagjes, draag je graag een jas of hou je meer van een poncho en welk materiaal vindt je prettig?  Het speelt allemaal mee in de keuze voor de kleding die jij en je baby dragen. En naast het prettig vinden van iets, kun je ook nog eens iets heel mooi vinden of juist niet. Wanneer je iets draagt waar je je niet prettig in voelt is dat meestal niet iets waar je vaker op terug zult vallen.

En je kleintje dan? Daar spelen ook meerdere factoren mee. Bijvoorbeeld hoe oud het is en in welke positie je draagt. Is dat op je buik of op je rug? En wat ga je doen voor activiteit. Loop je heel lang buiten of ga je winkelen? Is het om snel je oudste van school af te halen of moet je door de regen om je hond uit te laten. En niet geheel onbelangrijk: wat voor weer is het buiten?!

Ik schrijf blogs altijd om het makkelijker voor je te maken, maar deze opsomming lijkt haast ontmoedigend. Vrees niet! We gaan de opties uitdiepen.

Laagjes voor je kleintje, over je eigen kleding knopen

Je kunt over je eigen kleding (of zelfs jas) heenknopen. In dat geval kleed jij je gewoon aan zoals je dat prettig vindt, passend bij het weer en knoopt vervolgens je draagdoek ( of draagzak) over die kleding heen.
In dit geval kies je er voor om de kleding van je kleintje aan te passen op de weersomstandigheden. Hierbij moet je een aantal dingen in gedachten houden.
Hebben we het over een kleine baby? Dan is de vuistregel in de basis dat hij/zij één laagje extra kleding aan heeft dan jij. Nu is de draagdoek in principe een extra laag. Maar wanneer het buiten koud is,  terwijl jij nogal warmbloedig bent, is dag ene laagje draagdoek waarschijnlijk niet voldoende voor je kleintje om voldoende warm te blijven. Dus het is even goed kijken naar welke kleding je kleintje daadwerkelijk nodig heeft.

De eerste wandeling na de geboorte, de slingers hangen nog in de tuin.

Nu is het gebruik van meerdere laagjes aan te raden. Meerdere laagjes zorgen namelijk voor het beter vast kunnen houden van warmte. Materialen als wol zijn extra prettig in de echte kou! Ook is dit fijn voor de houding in de draagdoek. Zou je namelijk kiezen voor een dik ski pak of een gewatteerde jas… heeft dit invloed op de houding in de draagdoek van je kleintje maar is het ook moeilijk aanspannen! En ook moet je goed opletten dat ze het niet té warm krijgen. Sta je immers middenin het bos en je kleintje heeft het echt te warm? Dan kun je niet kiezen om 1 laag minder te doen.

Is het nou echt koud buiten en wil je over je eigen jas heen knopen? Dan zijn er best wel wat opties! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een heel pak van bijvoorbeeld fleece of gekookte wol. Let goed op met de voeten. Sommige pakken hebben boorden die je kunt omslaan. Dat is fijn, maar die zijn niet winddicht. Gebruik bijvoorbeeld lederen slofjes om deze te beschermen. Ook moet je met die boorden letten op voldoende ruimte voor de benen om te buigen. Zit het pak wat strak? Dan kan je kleintje niet goed in de juiste “spreid-hurk houding” zitten en dan werkt het dus de ergonomie tegen! Heb je geen pak met boorden die je kunt omslaan? Kun je ook gebruik maken van hoge sokken ( of beenwarmers) die je over de legging/broek van je kleintje haalt. Zo voorkom je een stuk bloot been.

Je kunt ook je kleintje aankleden, de draagdoek om doen en dan je jas aantrekken zonder hem te sluiten. Zoals te zien op de foto. Onze dochter heeft daar een wollen pak aan (Cosilana) en een strikmuts van gekookte wol (Disana). Ik heb zelf mijn jas aan en hou hem open.

Let op: Je hebt wanneer je over je eigen kleding, of zelfs jas, draagt wel wat minder makkelijk door hoe het met de gevoelstemperatuur van je kleintje is. Let daar dus actief wat beter op.

Waarom ik  het steeds over wol heb? Omdat het een enorm mooi product is. Het helpt namelijk goed in de regulering van temperatuur! Het is niet alleen maar warm, wat veel mensen wel denken. En hou je niet van gekriebel? Veel merken maken gebruik van merino wol (wat niet prikt) of gebruiken een mix met zijde (super zacht).

 

Een draagcover

Draagcover van ByKay

Deze gaat over alleen je kleintje en de draagdoek/draagzak heen. Je hebt ze speciaal om je kleintje vooral lekker warm te houden tot zelfs speciaal voor in de regen. Dit is een mooie tussenoplossing wanneer je geen draagjas wilt kopen maar wel iets om je kleintje heen wilt doen.  Op de foto zie je er bijvoorbeeld een van het merk ByKay.

Samen in je jas, draagtrui, draagponcho en draagvesten(jassen)

Sommige mensen vinden deze termen wat lastig. Want is het nou een jas waar je kindje IN gedragen wordt? Alsin: is dat een draagsysteem op zich?? Ik begrijp deze gedachte erg goed! Dat is echter niet hoe het werkt. Het zijn accesoires die kunt als extra kunt gebruiken óver je eigen draagsysteem heen.

Samen in je jas
Je kunt er ook voor kiezen om samen een jas te delen. Dit kan een groot vest zijn van jou, bijvoorbeeld nog uit je zwangerschap? Of de jas van je partner (indien die groter is, bij ons wel).  Die die dan dicht over de rug van je kleintje en zorg dat de luchtweg vrij is.|
Voordelen: Je hoeft niets aan te schaffen, het is al in huis!
Nadelen: De jas is er nie voor gemaakt, hierdoor kan hij aan de voorkant nu pluts te kort zijn. Is het wat aan de strakke kant? Drukt het op je kleintje. Of de rits van de jas loopt erg dicht langs het snoetje van je kind en dit voelt niet prettig. En vaak is je borst/hals erg bloot. Dan kun je denken aan een sjaal voor je zelf. Maar daarmee heb je wel het risico dat jij je kind niet goed kunt zien en bij heel kleine baby’s moet je goed opletten dat ze niet met hun gezicht in de sjaal komen te zitten, dan zouden ze namelijk in ademnood kunnen komen.

Draagponcho

Een draagponcho wordt ook wel eens geschaard onder dezelfde categorie als de draagsjaal. Niet geheel terecht naar mijn mening overigens.
Een draagsjaal is niets meer dan een grote driehoekige sjaal de je om jezelf en je kleintje heenslaat. Pas daarbij wel weer op met heel kleine kinderen en het gevaar dat je de vrije luchtweg afsluit en er kans op rebreathing ontstaat.
De poncho is exact zoals je een poncho kent, met het verschil dat er een extra hoofdgat in zit voor je kleintje.  Een draagponcho kent veel voordelen. Zo is hij relatief goedkoop in de aanschaf (tenminste, zou je hem vergelijken met een draagjas) en wanneer je een beetje handig bent met de naakhaald, heb je hem ook zo zelf in elkaar gezet of kijk je iemand in je omgeving lief aan die hier goed in is.

Het nadeel van de poncho kan wel zijn dat deze niet dicht is aan de onderkant en er dus makkelijk kou onderdoor kan komen. Ook is het materiaal meestal niet winddicht.

Draagtrui

Een trui met een extra hoofdgat en ruimte op de buik/borst om een kleintje onder te dragen. Een draagrui is, net als de poncho, makkelijk aan te trekken. Een nadeel is wel dat je hem niet kunt gebruiken om mee te rugdragen gezien het hoofdgat voor je kleintje op je buik.

Draagvest en draagjas

De draagjas van Angel Wings

Toenemens in populariteit zijn de speciale vesten en jassen om mee te dragen. Ze zijn er in vele uitvoeringen qua materiaal en vorm. Vaak zijn de geschikt om te gebruiken in de zwangerschap, tijdens het buik- en rugdragen en als gewone jas wanneer je kleintje er niet bij is. Mensen schirkken soms een beetje van de kosten van een dergelijke jas maar ze zijn er in verschillende prijsklasses en wanneer je je bedenkt hoe multifunctioneel ze zijn, is dit natuurlijk relatief.  De jassen hebben over het algemeen verschillende inserts waardoor de aan te passen zijn op de situatie waarin jij hem wilt gebruiken. Ook zijn ze er in verschillende materialen. Bijvoorbeeld wol of een “all weather” jas. 

 

 

Hoe maakje een keuze?

Allemaal leuk, die verschillende soorten…. Maar hoe weet je wat bij jullie past?!
Bedenk je goed hoe jij warmte/kou ervaart. Heb je het snel warm en doe je vaak je jas even uit of open? Ga je bijvoorbeeld winkelen en doe je in de winkel graag je jas even open, is dit voor je kleintje erg fijn wanneer je een draagjas aanhebt. Maar wanneer je over je jas draagt (of met je jas open) dan heeft hij/zij het zelfde dikke pakket aan als buiten en kan het binnen snel te warm worden. Even snel wat bij hem/haar uitrtrekken lukt dan minder makkelijk. Terwijl je een draagjas makkelijk even openritst zodat jullie beide het even niet zo warm hebben binnen.

Maar loop je in het bos? Dan is je draagjas zomaar opendoen voor je kleintje weer niet prettig. Die mist dan plotseling zijn jas!

Heb jij het helemaal niet snel warm? Dan kan het gebruik van een losse jas die je niet dicht doet of een draagsjaal prettig zijn.

Wat je ook doet, let goed op de vrije luchtweg voor je baby. Gebruik je instinct en controleer regelmatig of zij niet te warm/te koud zijn, past hun kleding bij de weersomstandigheden? Kun je makkelijk iets daarin aanpassen? En het blijft nu eenmaal even zoeken, zeker wanneer ze nog heel klein zijn!

Heb je hier vragen over? Zoek gewoon contact met ons op of met een (online) winkel die deze accesoires verkoopt. Dragen is voor iedereen en voor elk budget, ook in de kou!

Heb je goede tips of mis je iets? Laat het  vooral weten!
Let op: Liefdevol Dragen verkoopt kennis en geen goederen. Wil je een jas aanschaffen? kan ik je natuurlijk helpen in het doorverwijzen naar en winkel. Ook kun je kijken in de links.

Miluška Flooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *