Muzieklessen voor jou en je kleintje

Muzieklessen voor jou en je kleintje

Muzieklessen voor jou en je kleintje

Ik ben dol op muziek. Niet alleen naar het luisteren ervan, maar ook op het maken en naar het kijken van mensen die musiceren. Maar een van de leukste dingen van muziek vind ik om het samen met je kind  te beleven. Nou heb ik niet de kinderen die roerloos op mijn schoot blijven zitten terwijl ik mijn deuntje doe op de piano. En dat wil ik ook eigenlijk helemaal niet  – nouja… soms zou het even fijn zijn-. Ik wil dat ze het zelf voelen, ervaren, creëren.
Met al mijn kinderen dans ik thuis op muziek, we hebben een bak vol instrumenten om mee te spelen en luisteren vele soorten muziek. Maar toch… ik miste hier wat in. Ik wilde namelijk samen echt een muziek activiteit ondernemen. Met mijn oudste ga ik bijvoorbeeld regelmatig naar het Concertgebouw in Amsterdam, naar speciale kinder concerten , een ontzettende aanrader. Maar dat is niet echt geschikt voor hele kleintjes.

,,Alle kinderen wordt geboren met een natuurlijke aanleg voor muziek, en door het kind al van jongs af aan met muziek in aanraking te laten komen kan het kind die aanleg ook verder ontwikkelen. Iedereen kan een muzikale omgeving voor zijn kind creeëren “
Fleur Taken – Muziwijs

Gelukkig kwam ik een jaar of 4 geleden al snel uit bij Fleur Taken van Muziwijs in Ruurlo. Fleur is  muziek therapeute die vele activiteiten en diensten aanbied op het muzikale vlak. Wij zijn, met al onze kinderen, altijd erg enthousiaste deelnemers van haar lesaanbod voor de allerkleinsten. Ieder seizoen heeft zij een fijn lesaanbod die wisselend is, maar ook juist een steeds terugkerend motief heeft. Zo starten we de lessen altijd met Bellebeertje, leren we elkaars namen kennen door met haar samen te zingen. Ruimen we instrumentjes op na een liedje, zingen we daarbij een opruimliedje en Bellebeertje zingt ons ook altijd weer gedag. Deze voorbeelden zijn voor kinderen erg belangrijk. Door de herkenbaarheid ontstaat er overzicht waardoor het kind weet wat het kan verwachten en voelt zich mede daardoor veilig. Fleur

Door het volgen van het seizoen komen kinderen meer in contact met de wereld om hen heen. In de herfst ontdekken we met de trommel het verschil tussen zachte regen en onweer, in de winter hebben we heuse “sneeuwballen” gegooid , met Pasen verstoppen we ritme eieren en in de lente zingen we over de krokussen en ’s zomers is altijd de mooie seizoensafsluiting bij Fleur in de tuin.  Het zijn lessen die alle zintuigen prikkelen, en waarin alles  samenkomt.

Waarom schrijf ik nou over de lessen van Fleur? Niet alleen omdat het een ontzettend warme vrouw is met een leuke les. Nee, muziek is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen.

In het filmpje hieronder kun je Fleur horen spreken over het belang van muzieklessen

Invloed van muziek op de hersenen en ontwikkeling van het kind:

DrukwerkHet luisteren van muziek is goed voor de hersenontwikkeling. Beide hersenhelften zijn beter met elkaar verbonden wanneer kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met muziek.¹
DrukwerkHet maken van muziek op jonge leeftijd met instrumenten, is erg goed voor de ontwikkeling van de grove- en fijne motoriek
DrukwerkHet deelnemen aan een groep is goed voor de sociale- en emotionele ontwikkeling.
DrukwerkHet ondernemen van een activiteit samen met je baby/dreumes draagt bij aan een goede hechting
DrukwerkMuziek maken en zingen is goed voor de taal- en spraak ontwikkeling van het jonge kind
DrukwerkBekende muziek kan ondersteunen bij verdriet

Hierboven slechts een greep uit de vele voordelen die muziek kan hebben op het jonge kind.Verschillende soorten muziek hebben een verschillende uitwerking op kinderen. Rustige muziek met zachte geluiden kan op een kind heel rustgevend werken, of hen ondersteunen in hun spel. Dagen waarop mijn kinderen zich even geen raad weten met alle razende energie, de vele indrukken en enthousiasme, en dit afreageren op elkaar, wil ik nog wel eens naar mijn vader luisteren. Hij vertelde mij namelijk jaren geleden al hoe hij dan het vijfde piano concert van Beethoven kon aanzetten, om ons vervolgens langzaam te zien veranderen in rustig spelende kinderen. Die “truc” heb ik mooi van hem gepikt. Maar energie moet er soms ook gewoon even uit, om gevoelens een plekje te kunnen geven. Dan wil ik ook nog wel eens kiezen voor muziek die uitnodigt tot bewegen.Muziek doet iets met je, het kan je blij maken, verdrietig, het kan je opzwepen of juist doen kalmeren. Het kan je ook boos maken of onrustig. Kies de muziek die je luistert met je kleintje goed uit.

 

“Zingen is heel goed voor de taalontwikkeling, want iedere keer wanneer je zingt hoor je kindje woorden en tekst. Kinderen onthouden gezongen tekst beter. Samen dansen op muziek laat je kindje de ritme ervaren. Kinderen tussen de 10 en 12 maanden willen de wereld ontdekken, juist dan is het leuk voor hen om met verschillende soorten instrumenten te mogen ontdekken hoe dat klinkt. “
Fleur Taken- Muziwijs

De locatie is prachtig! Fleur geeft haar lessen in het buitengebied van Ruurlo, haar cursusruimte wordt in de winter warm gestookt met een authentieke houtkachel waardoor het heerlijk ruikt, en in de lente staan er allerhande prachtige planten te bloeien die garant staan voor een poosje turen met je kleintjFleur-e naar alle kleuren. Na de les is er altijd een kort moment om even met elkaar te praten en wat te drinken. Wat daar weer fijn aan is: je leert mensen uit de omgeving kennen met kinderen in dezelfde fase als die van jou. Het vergroot je sociale netwerk. Voor kinderen is het mooi en leerzaam om te zien hoe wij als volwassenen het contact aangaan in een groep.

Het is niet alleen leuk om muzieklessen te volgen met je kleintje. Het draagt ook bij aan een goede hechting. Het contact dat je maakt met je kind tijdens de muzieklessen is heel intens. Mooi om te zien is het dan ook, dat er ook wel eens grootouders deelnemen aan de cursus met hun kleinkind(eren). Zoals ik hierboven al schreef, is het muziek van muziek goed voor vele vormen van de ontwikkeling.Er worden niet enkel liedjes gezonden,er wordt ook gebruik gemaakt van instrumenten en andere verrassende voorwerpen.


“Het maken van muziek is ook heel goed voor de hersenontwikkeling omdat het heel veel verschillende gebieden tegelijkertijd activeert: motoriek, auditieve gebieden, visuele gebieden, gebieden die betrokken zijn bij emotie… Daarin is muziek uniek: het stimuleert meer effectieve verbindingen tussen allerlei verschillende hersenstructuren die daardoor optimaler gaan samenwerken!
Fleur Taken – Muziwijs

De moeder van Fleur (Yvon Taken – Gaia healing center) is ook muziektherapeute. Zij organiseert zo nu en dan speciale babyconcerten. Een leuke, vrolijke maar ook ontspannende ochtend voor jou en je baby om samen nieuwe klanken te ontdekken.

Je kunt het lezen: wij zijn enthousiast! Kom jij ook met je baby en/of dreumes/peuter? Wellicht treffen wij elkaar dan eens bij Muziwijs in Ruurlo.Fleur maakt deel uit van een ijzersterk singersong writers duo Lily Lion. Zeker de moeite eens te gaan bekijken!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
cropped-hart-los.png
Jouw gegevens worden met respect behandelt

2 reacties

Miluška Flooren

 • Miluška Flooren

  Hallo. Ik heb gelezen over muziek mey baby’s. Kan je ook een proefles nemen om te kijken of het wat voor je kind is? Ik heb namelijk een dochtertje van 10 maand en ben benieuwd of het wat voor haar is.
  Mvg Seline maas

  Seline maas
 • Miluška Flooren

  Hallo Seline,

  De muzieklessen worden gegeven door Fleur Taken van Muziwijs.
  Op haar website en haar facebookpagina deelt ze veel informatie over de lessen en de mogelijkheden om mee te doen/proeflessen te ervaren.
  Ik kan het in ieder geval ten zeerste aanraden!

  http://www.muziwijs.nl
  http://www.facebook.com/muziwijs

  Wellicht treffen we elkaar er eens!

  Miluška Flooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *