Dragen met een maatje meer

Dragen met een maatje meer

Met “dragen met een maatje meer”  bedoel ik niet dubbeldragen of terwijl je met een vriendin wandelt. Maar dragen met overgewicht. Moeders (en vaders!) komen in vele soorten en maten, en vooral die maat is iets waar veel moeders zich veel mee bezig houden. Daar kan ik goed over meepraten. Ik draag onze kinderen nu bij elkaar een jaar of 6, met verschillende middelen en onder allerhande soorten (weer)omstandigheden.

 Het is mogelijk om je kleintje te dragen met overgewicht, er zitten hier en daar wel wat voor- en nadelen aan.  Bij voordelen kun je denken aan het feit dat je óntzettend knuffelbaar bent, eigenlijk een soort bockspring onder de mamatrassen. Je rondingen soms zelfs kunnen helpen in de loop van je doekbanen.

Maar bij nadelen moet je denken aan de volgende punten. Mensen met overgewicht hebben het over het algemeen genomen wat sneller warm. Het kan dan best een beetje extra warm zijn wanneer ook nog eens je kleintje dicht tegen je aanzit, met daar nog eens een doek omheen. Ook ervaren mensen de doek of drager sneller als oncomfortabel , in de zin dat deze kan gaan snijden onder de oksels, of dat de heupband van de ssc in hun vel drukt. Sommige mensen vinden het onprettig dat de contouren van je lichaam extra benadrukt worden. Dat de standaard maat van een draagmiddel voor jouw omvang wellicht niet volstaat, of dat je een langere doekmaat moet bestellen om de knoop die je graag wilt doen te kunnen maken. Dat de ringsling bijvoorbeeld niet groot genoeg is, of maar een heel korte staart over heeft.   

Tips:
Pas jullie materiaal en kleding aan naar de omstandigheden!
Heb je het snel warm? Kies dan een niet al te dikke doek.  Kies eventueel voor een materiaal dat er om bekend staat wat koeler te zijn tijdens het dragen. Kijk ook naar je kleding, en die van je baby. Kies eventueel voor het dragen van een shirtje met een vestje die je aantrekt op het moment dat je de doek of drager al om hebt. Zo kun je makkelijk een laagje uittrekken wanneer het toch wat te warm wordt. Vermijd synthetische stoffen, maar kies liever voor katoen of wol (ja.. wol! Ik  zal daar nog eens op terugkomen in een blog).

img_0397

Ik kan nog slechter poseren dan tekenen, vandaar deze doodle 😉

Kun je al knopen met een draagdoek? Ervaar je dat de doekonder je oksel snijdt bij een FWCC? Dat is niet fijn….

cropped-cropped-Hartje.jpgProbeer de doek de volgende keer eens zo horizontaal mogelijk aan te spannen, of probeer met je duim de        doekbaan die onder je oksel loopt, tijdens het aanspannen, eens naar beneden de begeleiden. Zie op de tekening.
Heb je al een doekbaan aangespannen? Hou deze dan tussen je knieën om hem op spanning te houden.

cropped-cropped-Hartje.jpgOok de doek- en kledingkeuze kan een bijdrage leveren.  Een erg dun geweven doek heeft sneller de neiging om te gaan snijden in je vel, en een truitje met mouwtjes zorgt er voor dat de doek niet over je blote huid gaat.  Wanneer je het sneller warm hebt, kun je die mouw tip weer wat vervelend vinden misschien. Probeer dan een tussenweg te zoeken.

cropped-cropped-Hartje.jpgWil je graag gebruik maken van een voorgevormde drager? Ook dat is mogelijk. Maar er zijn zo veel soorten en maten in dragers, dat het erg persoonlijk is om hier een algemeen advies over te kunnen geven. Zoek contact met een (web)winkel wanneer je een drager op het oog hebt maar niet zeker weet of deze geschikt is.  Ook kun je kiezen voor een pasconsult met dragers bij een consulent. Ik heb een verscheidenheid aan ergonomische dragers welke je kunt uitproberen.

Maat
Draagdoeken zijn er in verschillende maten. De meest gangbare maat is “6”. Dat staat gemiddeld gelijk aan 4,60 meter. Ja dat is een beste lap stof…! Ik heb zelf confectiemaat 42, en kan een FWCC of bijvoorbeeld een wat meer stof vereisende knoop als een Double Hammock met een maat 6. Nu ben ik wel vrij klein.  Weet je nou niet zeker welke maat je nodig hebt?  Von Va Voom heeft een informatief stuk geschreven over hoe je de juiste doekmaat kunt bepalen.
Ook is het altijd mogelijk tijdens een consult bij mij verschillende maten uit te proberen voordat je over gaat tot een koop.Welke overigens niet bij mij is, want ik verkoop zelf geen draagdoeken. Ieder zijn vak!

Wanneer er sprake is van zeer veel overgewicht, kan dit ook betekenen dat er extra aandacht moet worden gegeven aan de positie van je kleintje. Zeker bij pasgeborene. Door de omvang van je buik, of die van je heupen kan het namelijk zijn dat je kleintje overspreid zit.  Dit is niet comfortabel, en zeker niet wenselijk voor de heupen. Ook kan het zijn dat je verminderd zicht hebt op je kleintje tijdens het dragen, of dat je borsten van dermate omvang zijn, dat je baby niet meer goed tegen je aan kan liggen. Vrees niet, vaak zijn er dan nog andere mogelijkheden! Zoals bijvoorbeeld heupdragen of rugdragen. Zoek contact met een consulent, deze kan je adviseren en ondersteunen in het zoeken van de juiste draagwijze voor jullie.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
cropped-hart-los.png
Jouw gegevens worden met respect behandelt

 

Miluška Flooren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *