Kraamvisite deel 2

Kraamvisite deel 2

In mijn vorige blog schreef ik over de kraamvisite missers.

In dit blog schrijf ik met een andere toon, een soort ode aan de visite!Copy of Copy of Kopie van Kom binnen!ofEven niet......
Hoe maak je het bezoek nou voor alle partijen een succes? Met tips voor zowel het kraamgezin als  een rij met positieve bijdrage tips voor de kraamvisite. 

Een nieuwe baby! Die stroom aan aandacht, al die mensen die niet kunnen wachten met het verwelkomen van de kleine hoopje liefde! Vooraf is het moeilijk uitleggen hoe bijzonder het is al die kaartjes samen te openen, ze op te hangen, beschuit met muisjes te eten in dat felle blauw of neon roze. Het kopen van die doosjes alleen al is een hele beleving. Voor de bevalling kochten wij al beide kleuren, meerdere rollen beschuit. En toen mijn man na de geboorte al snel bij de kassa stond voor nieuwe muisjes, werd hij door meerdere kassamedewerkers gefeliciteerd. De postbode loopt langzamer voorbij, hopend op een glimp. Je telefoon ontploft van de lieve berichtjes. Je Facebook is nog nooit zo druk geweest!  Ah man, de kraamvisite kan zo leuk zijn!

Tijdens mijn zoektocht naar verhalen en ervaringen in de kraamweek, kwam ik vooral een hele grote bak met ergernissen tegen van mensen. Maar ook echt een aantal mooie verhalen, mensen die er zo leuk en goed op terugkeken en ook veel tips hoe je zelf invloed kunt hebben op een rustig en fijn verloop van de kraamvisite. Ik heb ze voor jullie verzameld.

 

Eindeloos praten over de bevalling
Ik was eigenlijk net bezig met het vouwen van de was, en toen voelde ik een enorme steek en toen “….” Ja vertel het alsjeblieft van voor tot achter, en laat niets uitgesloten. Van hoe je de verloskundige belde tot hoe je partner echt niet begreep waar je de  navelveter hebt klaargelegd. Hoe je het vond om je baby voor de eerste keer te zien. Of je bespreekt juist alleen wat jij kwijt wilt en laat de intieme details achter. Maar praten over de geboorte van jullie kind, is belangrijk. Voor de verwerking, voor het laten landen wat er nou eigenlijk allemaal wel niet is gebeurd. Ook schept het een band tussen jou en de persoon aan wie je het verteld! En iedere ouder herkent het: wanneer je zelf een baby hebt mogen krijgen, worden bevallingsverhalen van een ander interessanter dan ooit, zul je veel van elkaar herkennen maar gaat het je ook opvallen hoe anders iedere bevalling weer is.
Natuurlijk voel je niet met iedereen de behoefte om te delen in het meest intieme moment in je leven. Dan kun je het wat oppervlakkiger houden. Net als jij de regie hebt over je bevalling, heb je dat ook over het verhaal erover.

Doe een beetje rustig!

Ik schreef het ook al in mijn blog over de kraamzorg, hoe ik lekker eigenwijs toch van alles deed en eindigde met een zeer pijnlijke baarmoeder (lees er maar over). Maar doe niet alleen fysiek rustig, ook met je visite. Want in datzelfde blog, schreef ik over hoe jij en je kleintje elkaar moeten leren kennen en hoe iedereen moet aarden in de nieuwe situatie.  Gun jezelf die ruimte ook gewoon. Ontvang alleen de visite waarvan je echt vindt dat je niet langer kan wachten hen te zien, doe je telefoon weg en duik in je bubbel. Ja ik weet dat dit, wanneer je nu je eerste baby verwacht, heel suf klinkt. Want hé ik krijg die baby, ben 2 dagen moe maar ga daarna echt niet mijn gewone sociale leven opgeven hoor. Zo werkt dat helaas niet. Je hebt maar 1 kraamweek, geniet er vooral samen van. En buiten visite om, is het best nog bedrijvig zo’n eerste week. Vaak wil je graag al snel de geboortekaartjes verzonden hebben, er moet aangifte worden gedaan, gek genoeg moet er dan altijd toch plotseling iets gekocht worden of gehuurd, wellicht heb je een lactatiekundige nodig, er is kraamzorg, de verloskundige komt langs,de hielprik wordt gedaan, sommige huisartsen komen op huisbezoek (die van ons wel, enorm leuk!), er zijn regio’s waar het consultatiebureau, al dan niet onaangekondigd, langskomt. En tussen al die drukte door moet je dus zien te ontspannen, dutjes doen, staren naar je prachtige baby, ruiken aan dat zachte bolletje, leren hoe je de verzorging aanpakt, oefenen met borstvoeden of de voeding klaarmaken, knuffelen met je partner
maar ook voor het eerst te poepen op je gemakje en iedere keer plassen met een flesje water.
Die kraamweek? Die is zo om. Echt.

 

We leven in een show- en prestigemaatschappij. We worden gek gemaakt door wat we zien bij anderen.Veel moeders hebben het idee dat ze zo snel mogelijk weer alles moeten oppakken zoals het voor de bevalling ook was.

Maak het jezelf vooral gemakkelijk

Met alles! Je kleding, het eten, boodschappen,visite en, nouja, gewoon met alles even.
Ga lekker op je bed liggen, of op je bank wanneer je dat liever hebt. De eerste week zul je ook nog een hoop puur op adrenaline en enthousiasme doen, maar zeker de periode na de kraamweek is heftig. Je baby gaat wat meer wakker zijn en van zich laten horen, jij krijgt een grote vermoeidheidsklap, meestal gaan partners dan ook weer aan het werk, de visitestroom neemt wat af en daar zit je dan!  Spaar je energie, maak het jezelf niet te moeilijk. Je moet niet elke dag dweilen, en een dag niet stofzuigen kan ook heus wel (tenzij je dieren in de rui hebt, dat begrijp ik).
Je hoeft even geen culinaire hoogstandjes op tafel te zetten en je visite hoeft geen zelfgebakken taart met hand gemalen koffie. Veel moeders willen graag weer als voor de bevalling overal het zelfde kunnen verschijnen als voor het kindertijdperk. Maar hoge hakken zijn sowieso geen goed plan met je bekkenbodem nu, en je lichaam is geen stuk elastiek dus dat heeft ook even tijd nodig om weer te herstellen. Uitgebreid je haar en make-up doen vinden veel vrouwen heel fijn, dat is even het moment van de dag waarop ze zichzelf even goed verwennen. En als je de tijd en energie hebt: vooral doen! Maar voel je niet verplicht. Ik zat liever 10 minuten langer op Facebook dan ik in de steigers moest. Wat grappig is, want voor de bevalling van onze oudste, maakte ik mij altijd op. Nu eigenlijk alleen nog voor mijn werk, een uitje of wanneer ik mij verveel (ja om die laatste moest ik even lachen). En komop, lieve vrouwen. In de kraamweek is opmaken wel het minst belangrijk van alles. Plassen zonder prikken vond ik een eerste prioriteit.

Maak foto’s
En filmpjes, en deel ze ook zeker met mensen om je heen. Ik zelf ben niet zo van het plaatsen op social media, maar via de app is het heel leuk delen met bijvoorbeeld (groot)ouders of vrienden. Mijn eigen ouders wonen op 2,5 uur rijafstand. Dus elke dag bezoeken is er niet erg bij. Ik hou ze dan ook makkelijk op de hoogte met een foto of filmpje. Ook is het heel leuk dat later nog eens terug te kijken. Sommige dingen vergeet je oprecht gewoon, ook al denk je van niet. Hoe er van die kleine donshaartjes op de rand van het oortje zaten bijvoorbeeld. Of hoe enorm klein die tenen zijn. Maak overal foto’s van! Schroom ook niet om andere te vragen een foto van jou met je baby te maken. Want mama staat er meestal het minst op. En dat is best wel erg jammer. En als bezoeker: biedt gerust aan een foto te maken voor het verse gezin!
Maak wel foto’s zonder flits. Voor een pasgeboren baby is dat natuurlijk heel heftig.

Eet wat lekkers
Heel knap hoor, mensen die een triatlon doen enzo. Maar jij hebt zojuist een levend wezen op de wereld gezet. Dat is pas echt hard werken! Dus eet vooral goed. Zorg voor jezelf. Lekker fruit enzo. Maar hallo… Is er ooit een beter moment om even lekker aan de chocola te gaan?! Uit onderzoek bleek recentelijk dat chocola ook nog eens goed is voor de borstvoeding. Waarom? Omdat er stoffen in zitten die ons vrouwen doet ontspannen. En laat ontspanning nou net heel erg goed zijn voor het voeden.  Ben je voornemens kunstvoeding te geven? Dan heb je nog steeds een top prestatie geleverd, en moet je lief zijn voor jezelf. Komop hoor. Neem vooral voor de moeder wat lekkers mee! Beschuit met muisjes zal ze al veel zien, maar er zijn zoveel leuke geboorte chocolaatjes tegenwoordig.

Snif, ruik, zoen en knuffel je baby

Het ruikt gewoon heerlijk, dat voorop. Maar die boterzachte wangetjes zullen nooit meer zo ultiem zacht zijn als nu. De geur van je baby is belangrijk en goed voor de hechting. Een betere dagbesteding is er ook eigenlijk niet. Knuffel veel met je baby, hou je kleintje vast, staat er uren naar, overlaad die baby met oneindig veel kusjes en geniet! Jullie hebben het beide nodig.

Doseer je kraambezoek
Het is zo leuk om mensen te ontvangen en je baby te showen. Maar, en ik blijf er op hameren, gun het je zelf en je baby om het rustig aan te doen. Doseren betekent dus niet elke dag, de hele dag visite. Maar ook niet dat je niemand moet laten komen. Laat die momenten dat er visite is echter wel zo kwalitatief mogelijk te zijn! Wat je steeds vaker hoort is dat mensen een kraamfeest geven. Een feestelijk moment waarop je aan iedereen je baby kan showen, gezellig samen kunt zijn maar niet iedereen individueel hoeft te ontvangen. Veel mensen willen je baby graag zien, maar de persoonlijke sfeer van je huis is wellicht ook weer niet perse de setting. Dan is een kraamfeest heel laagdrempelig! Ik heb rondgevraagd bij mensen die dit hebben gedaan, en er zijn heel low key vormen, tot echt het afhuren van een feestzaal.  Soms hebben mensen gewoon een bijeenkomst in hun eigen huiskamer, of die van bijvoorbeeld (schoon)ouders en vragen iedereen wat lekkers mee te nemen, en andere hebben een zaaltje met catering. Doe vooral wat bij jullie past!
Ik had voorheen een vrij sterke mening over kraamfeesten. Ik vond het onpersoonlijk en alsof je geen zin zou hebben in visite, dat je maar dankbaar moest zijn dat iedereen wilde komen kijken. Maar he! Toen had ik zelf nog geen kinderen, en tsjah… Ik vond het opvoeden van de kinderen die ik nog niet had, veel makkelijker dan het echte werk. Toen kreeg ik zelf kinderen en kwam ik erachter hoe enorm intensief kraambezoek is. Dat ik uiteindelijk mensen buiten de deur hield, of met halve smoesjes afbelde, dat voelde pas ondankbaar en dat was niet hoe ik het bedoelde. Dan was zo’n feest juist heel leuk geweest!

Losse leuke tips:

  • koop een kraamvisite boek, en vraag mensen er iets in te schrijven
  • hang de geboortekaartjes op in de woonkamer, daar wordt je elke ochtend vrolijk wakker van!
  • sluit je zelf aan bij de familie Netflix! Zet het op je laptop/televisie en wanneer je baby boven op je borst lekker ligt te slapen, hoef jij je niet te verroeren terwijl je heerlijk series en films verslindt.
  • haal het seizoen of de huidige feestdag in huis! Zo krijg je ieder jaar weer een beetje dat “kraamweek” gevoel! Wij hebben dat met serious request, als het voorjaar begint maar er toch weer kou op komt zetten en met zulke hitte dat je met je voeten in een badje wilt zitten.
  • wees enorm lief voor jezelf. Ga lekker douchen voor je naar bed gaat, eet wat lekkers, vraag om late night snacks 😉 

 

Kraamvisite etiquette

Wat fijn dat je op bezoek mag en wilt komen!
Ik heb hier een heel fijn lijstje, waarmee je echt de ster van het bezoek zult worden.

Hulp

Ik kan heel plat schrijven: biedt hulp aan. Het is eigenlijk niet altijd een probleem dat mensen graag helpen. En het meest verleidelijke is natuurlijk aanbieden om even op de baby te passen, zodat mama kan douchen. En wanneer moeder dat wil, is het natuurlijk prima. Maar ik wil even wat uitleggen. Lees even mee.

We leven in een show- en prestigemaatschappij. We worden gek gemaakt door wat we lezen en zien op tv, maar ook zeker door elkaar. Veel moeders hebben het idee dat ze zo snel mogelijk weer alles moeten oppakken zoals het voor de bevalling ook was. Dat ze weer het huishouden moeten bijbenen, of dat ze weer met de andere kleintjes moet spelen, er ondertussen goed uit moet zien en vooral ook het eten op tafel hebben staan om 17:30. Een typisch voorbeeld van een niet realistische (opvoed)verwachting. En heel veel moeders herkennen dan ook het gevoel te falen, waardeloos te zijn en het allemaal niet aan te kunnen. Nou lieve mama, je zit er behoorlijk naast. Een baby wordt niet geboren en jouw lijf veert in een keer terug, dat kleintje slaapt zodra het haar matrasje raakt, je poetst het huis als nooit tevoren en leer en passant ook je oudste nog even het potje te gebruiken terwijl ja alle overhemden hebt gestreken. Ik schreef er al eens over in mijn blog rommel.

Hulp vragen is een enorme drempel. Want al die andere kunnen het toch ook? Waarom kan ik dit niet? Nou, al die andere kunnen het ook niet. Want die hebben ook gewoon 5 wasmanden vol, en uitgroei, of hebben het gouden abonnement bij de afhaal, hysterische huilbuien waarin ze niet meer weten HOE ze het moeten redden tot de avond.  En hebben ze dat niet? Nou oprecht heel fijn voor hen. Maar ze zijn wel de uitzondering. Niet jij. Even terug naar de meelezende kraamvisite:
Heel bleu erin gooien: ,,zal ik anders even je stofzuiger door de kamer halen?” Klinkt voor een onzekere moeder hetzelfde als: wauw wat een bende hier…. En dat is, zonder twijfel, niet jouw bedoeling. (H)erkenning is wat moeders allemaal willen. Dus denk eens aan: ,, Ik weet nog zo goed hoe heftig het is/kan zijn met een baby en eigenlijk graag alles willen blijven doen,maar het niet kunnen bijbenen. Ik baalde dan zo, dat ik de meest simpele taken niet eens gedaan kreeg!. Als ik ook maar iets voor je kan doen, al is het sokken sorteren, wil je het me dan alsjeblieft zeggen?”.
Wat je daarmee doet is eerst erkennen hoe een moeder zich mogelijk voelt, maar ook aangeven dat ze niet de enige is, en dat ze echt alles aan je mag vragen. Wanneer ik mijn hulp aan wil bieden zeg ik ook altijd ,,Voel je niet verplicht, voel je welkom”. Dan hoeft de ander ook geen ja of nee te geven. Het allerlaatste wat je wilt, is iemand een ongemakkelijk gevoel geven. Want ook aangeboden hulp accepteren voelt vaak als een zwakte.

Dus lieve bezoekers: Bied vooral hulp aan!! Maar doe dit een beeeetje tactisch. Laat  ruimte over voor een nee, maar biedt ook gewoon concreet aan waar je voor open staat. Als ik ook maar iets voor je kan doen, van je badkamer poetsen tot een boodschap meenemen, roep me alsjeblieft!
Neem een “nee dankje”  niet (te) persoonlijk op, want wellicht vindt de moeder het gewoon heel moeilijk om hulp te accepteren en zit ze met prestatiedrang. Ik word zelf erg nerveus wanneer mensen zomaar iets gaan doen in mijn huis. Dus zomaar iets ondernemen, wat heel lief bedoelt is, kan er voor zorgen dat een moeder zich juist opgelaten voelt en de volgende keer zichzelf onnodig in de stress werkt om alles in orde te hebben voordat jij komt!

En lieve moeders: Hulp krijgen is nooit een schande! Bedenk waar jij het meeste behoefte aan hebt. Wil je graag dat iemand je baby vasthoudt zodat jij eindelijk eens de keuken kan poetsen? Of wil je graag dat iemand even boodschappen voor je meeneemt? Zeg het gewoon eerlijk! Mensen om je heen vinden het vaak juist fijn te kunnen helpen, zo voelen zij zich een onderdeel en betrokken.

 

Dingen die je wil gewoon kunt uitvoeren/aanbieden, ze lijken klein maar zijn zo waardevol:

cropped-hart-los.pngEen kopje thee aangeven terwijl de moeder haar baby op schoot heeft
cropped-hart-los.pngAanbieden haar eten te snijden, zodat ze kan mee eten
cropped-hart-los.pngVragen of ze iets wilt drinken. ,,He blijf jij lekker zitten, alsjeblieft! Mag ik wat voor je inschenken?!”
cropped-hart-los.pngGebruikt servies even in de keuken zetten
cropped-hart-los.png Zal ik de hond even voor je uitlaten? Kan jij met dat kleintje even binnen blijven
cropped-hart-los.pngIk kom zo langs de brievenbus, heb jij nog iets dat mee moet?
cropped-hart-los.png Voor je bezoek even vragen of je iets mee kunt nemen uit de winkel.

Je snapt het punt wel.

Lui-ste-ren
Actief luisteren that is. Dus niet met je gedachten bij de cavia die nog moet eten, en zo nu en dan lief knikken. Echt luisteren. En dan bedoel ik naar het bevallingsverhaal, naar alle details over hoe lief de baby zucht wanneer ze klaar is me drinken. En vraag ook vooral door. Wat vond je er van? Hoe heb je dat ervaren? Is het gegaan zoals je wilt? O echt?! En toen? Het is voor het kraamgezin geweldig en belangrijk om al deze ervaringen te kunnen delen. Zonder oordeel en zonder tegen verhaal. Ik zeg opzettelijk gezin, want ook het verhaal van de vader heeft ruimte nodig om er te mogen zijn. Heb je het wonder der geboorte zelf al eens mogen ervaren? Dan weet je hoeveel herinneringen dit omhoog brengt. Maar in de basis is dit niet jouw moment dit te delen. En het onderwerp bevallen zal vanaf nu zeker nog vaker langskomen, dus bewaar jouw ervaring alsjeblieft voor een van die volgende keren. Ben je nog geen ouder? Luister dan vooral goed en leer! Want door de verhalen en ervaringen van anderen kun je zelf ook beter je referentiekader volgen en meenemen voor wanneer het wel zo ver is bij jullie. Je zit immers op bezoek voor de ouders.

Heel bleu erin gooien: ,,zal ik anders even je stofzuiger door de kamer halen?” Klinkt voor een onzekere moeder als: wauw wat een bende hier…

Soulfood
Je wordt echt koning van het kraambezoek wanneer je wat te eten meeneemt! Een lekkere ovenschotel, of een geweldige macaroni. En helemaal goed: eten dat je kunt invriezen om later op te eten. Juist koken is iets wat die eerste periode er bij inschiet of gewoon niet wilt lukken. En hoe tof is het dan wanneer mensen lekker, gezond en opwarmbaar eten voor je mee brengen. Het is niet iets wat veel gebeurt, veel mensen vinden het zelfs wat Amerikaans, maar het is wel echt fijn om te mogen ontvangen. En leuk om te doen. Tenzij je niet kan koken. Geef dan alsjeblieft liever een cadeaubon van de snackbar.

Broers en zussen
Wanneer het niet de eerste baby is, kan het voor de oudere broer/zus best lastig zijn. Al die mensen die maar op visite komen en jij ziet je aandacht vooral minder worden. En dat klein hoopje  in de armen van mama krijgt bakken vol cadeaus, en de enige vragen die jij nog krijgt gaan over school en of je het leuk vindt een grote broer/zus te zijn. Vraag ze liever welk speelgoed ze nu leuk vinden, of welk boek ze het liefst lezen. Lees dat bijvoorbeeld samen! Speel een spelletje met ze, ga met ze naar buiten, noem maar op. Maar geef ze alsjeblieft even wat echte aandacht. Een cadeautje voor ze meenemen is ook erg leuk, hoewel de meeste ouders al zwemmen in de spullen. Neem ze eventueel even mee naar de speeltuin. Het is voor ouders enorm fijn dat ze weten dat hun oudere kind(eren) even echt aandacht krijgen zonder de baby. 

Complimentenregen

Hoe natuurlijk het er uit ziet, hoe mooi de baby is, dat het geboortekaartje zo leuk was, wat een originele naam en verzin jij eens wat moois. Maar zeg iets aardigs! Niets zo leuk als horen hoe mooi je baby is. En ga alsjeblieft niet roepen “HIJ LIJKT PRECIES OP PAPA”! Dat is gewoon niet zo heel erg leuk. Ik vind baby’s zo enorm schattig, die kleine handjes en wijze oogjes, het is niet moeilijk te zeggen hoe schattig ze zijn. Vindt je baby’s nou niet schattig? Tsjah dat kan natuurlijk, maar daar hebben de ouders niets aan. Een lieve vriendin van mij leerde me jaren geleden al: ,, kun je niets vinden aan de baby om een compliment over te geven? Zeg dan wat voor mooie maxi cosi hoes ze hebben”.  Ik heb hem al eens ingezet….. Ik hou nou eenmaal niet van liegen!

Het is in het begin allemaal best onzeker, ookal krijgt iemand een derde baby! Dus het is heel fijn om te horen dat je zo goed bezig bent. Zeg ook vooral tegen de moeder hoe onder controle ze alles heeft.

Cadeautje voor mama

Een cadeautje meenemen voor mama, is ook niet perse gebruikelijk. We kennen de bloemen natuurlijk wel, maar die vergen dan plotseling toch nog een hoop onderhoud. Ze moeten weer nieuw water, en dan moet je ze ook weer weggooien op een zekere dag. Dat je dan na twee weken denkt, wat stinkt hier zo? En dat er dan een bos bloemen staat weg te schimmelen in de vaas. Maar bijzondere thee, of iets lekkers, een tijdschrift, een dvd of lekkere huis sokken. Het zijn lieve en fijne dingen om te krijgen!  En wil je echt eens flink uitpakken? Doe haar mij cadeau 😉

Ik ben enorm benieuwd naar jouw ervaringen! Heb je nog andere tips? Deel ze alsjeblieft! Hier of op Facebook. Goede tips voeg ik natuurlijk aan de rij toe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miluška Flooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *