Kleding in de draagdoek

Kleding in de draagdoek

Wat doe je je kleintje aan in de draagdoek of draagzak? Een vraag die ik veel krijg tijdens consulten, maar ook tijdens de cursus Draagconsulent. En niet perse in het bijzonder wanneer het gaat over dragen in de kou of juist in de zomerhitte, maar ook wat voor “soort” kleding. In dit blog een aantal tips en tricks om het dragen voor zowel jou als je kleintje zo comfortabel mogelijk te maken.

Zoek je naar specifieke tips over dragen in de kou of juist de zinderende zomerhitte? Daar schreef ik al eerder blogs over! Ik ga je daar noch in dit blog een lijstje geven met temperaturen en vereiste kleding. Dit met de reden dat dragen heel persoonlijk is, de beleving van temperatuur is dat net zo. We hanteren met elkaar in Nederland de “vuistregel” dat een baby altijd 1 laagje meer kleding aan heeft dan jij. Dan kun je met de draagdoek al zeggen: dat is 1 laagje extra. Maar bij dragen spelen natuurlijk meer factoren mee! Bijvoorbeeld hoe warm/koud is de persoon die draagt, hoe is de omgeving? Zit te drager stil of wordt er (flink) bewogen waar warmte bij vrij komt?
Door mensen een lijstje voor te leggen waar zij aan moeten voldoen ontneem je ze de kans te observeren, je hebt immers aan de  “regel” voldaan, dus moet het nu goed zijn!  Kijk liever naar je kleintje! Voel goed in de nek (liefst nog bovenkant van de rug), kijk naar ze en voel hoe jij het zelf hebt.

Materiaal van de kleding

Überhaupt voor kleine kinderen is zachte kleding fijn. Hoewel spijkerbroekjes er heel schattig uit kunnen zijn, is het om in te liggen niet zo comfortabel en in de doek vaak wat propperig en een materiaal die wat sneller irriteert in de knieholtes. Maar omdat een baby dat zelf niet kan aangeven, kan het zijn dat ze gaan huilen en jij niet weet waarom. Naast zacht zijn ook natuurlijke materialen prettig. Synthetische stoffen kunnen warm of zelfs broeierig aanvoelen. Heel gladde stoffen zijn niet fijn met dragen. Omdat je kleding dan snel scheef trekt.

Zelf probeer ik voor kleine kinderen altijd te kijken naar comfort. Zou ik er in kunnen slapen? Dan kunnen zij er fijn in spelen, liggen en mee in de draagdoek.

Jumpsuits (of ook wel boxpakje of onesie)

Toen ik in 2011 begon met dragen, vielen mij een paar dingen op. Een daarvan was de kledingkeuze van de moeders die mij in aanraking hadden gebracht met dragen. Veel van hen gebruikten namelijk jumpsuits. Onze oudste zoon droeg meestal een zachte broek met een polo erboven. Een soort mini zakenman. Super schattig, maar ik was continu bezig met zijn shirt naar beneden trekken, broek lekker hoog… en dan had ik hem nog niets een in de doek! En plotseling begreep ik de keuze voor die jumpsuit

De voordelen:

  • Het allergrootste voordeel is dat je nooit meer shirtjes naar beneden- en broekjes omhoog hoeft te trekken. Geen oprollende kleding meer!
  • Nooit meer twijfelen over kledingcombinaties. Want die jumpsuit is gewoon op zichzelf al té schattig.
  • Er is een ruime keuze in jumpsuits. Van een fijne Hema tot merkkleding of leuk retro Scandinavisch design.
  • Ze zijn doorgaans van fijne zachte materialen gemaakt, wat comfortabel is voor beide in de draagdoek. Maar ook zorgt dat je kleintje makkelijk de ergonomische houding kan aannemen.
  • Ik persoonlijk vind een jumpsuit erg fijn met verschonen. Dat klinkt wat suf, maar zeker wanneer ik onderweg ben hou ik erg van gemak. Je kunt niet ergens per ongeluk een broek laten vallen of vergeten.

Nadelen
Of nou, nadelen… Meer punten waar je even op moet letten.

  • Probeer een jumpsuit te kopen met elastische boorden aan de pijpen. Dan blijven ze namelijk beter zitten tijdens het dragen. Broekspijpen zonder elastische boord (en eigenlijk is dit een tip voor alle kledingstukken met broekspijpen) hebben nogal eens de nijging om omhoog te kruipen. De stof verzameld zich dan het liefst in de knieholtes. Dat laatste vinden kleintjes vaak weer niet fijn. Naast dat ze een bloot stukje been hebben, krijgen ze nogal een prop in de knieholtes en dat zit niet lekker
  • Veel jumpsuits hebben broekspijpen die zich sluiten om het been van de baby met drukknoopjes. Maar wat je dan vaak hebt, zeker tijdens het dragen, is dat de stof van het pakje tussen de verschillende knoopjes een beetje open gaat staan. Daar kunnen ze koude beentjes door krijgen. Dit kun je overigens makkelijk oplossen door lange sokken of babylegs te gebruiken. Hierover later meer.
  • Nog even over die drukknoopjes: sommige merken maken gebruik van plastic drukknoopjes (ook wel bekend als camp snaps). Deze zijn wat dikker en vrij hard. Deze kunnen dan gemeen in hun been gaan drukken.
  • De maatvoering onderling met verschillende merken kan nogal verwarrend zijn. En waar je bij een shirtje of broek nog kunt denken “dan sla ik even twee weken de boordjes om” is een jumpsuit natuurlijk een heel pak. Koop je die te klein? Past het niet om het lijf van je kleintje. Maar als het te groot is heb je ook kans dat bijvoorbeeld de hals veel te ruim is en ze met een kaal nekje komen te zitten.
    Merkkleding werkt vaak niet met onze Europese maten maar hebben het over 0-6 months (lekker breed gerekend ook…) en bij de dreumes maten wordt het helemaal een zoektocht met hun 3T. Dan verschillen de merken onderling ook weer enorm.

Gelukkig bestaan er ook jumpsuits met een polo kraagje. Best of both worlds voor ons dus.

Een broek en een shirt

Maar misschien zijn jumpsuits wel helemaal niet jouw smaak. Dat kan natuurlijk.
Wat ik als nieuwe ouder een van de meest irritante dingen vond, was dat wel het continu plukken aan de kleding van je kleintje omdat het steeds schuift. Dan zit er weer een shirt tot onder de oksels opgestroopt, dan zakt de broek weer af….

  • Ga voor een broek met een elastische broekrand. Het liefst een lekkere hoge elastieken zachte. Alsof je baby een zwangerschapsbroek aan heeft, zeg maar. Dan hoef je daar in ieder geval al niet steeds aan te plukken
  • Je kunt ook heel fijne harembroekjes kopen. Zeker wanneer ook wanneer je gebruik maakt van wasbare luiers zijn die heel fijn.
    (en wist je dat Didymos heel fijne broekjes maakt? )
  • Als het kan, ga dan voor een wat langere broek. Wanneer je kleintje in de “spreid-hurk houding” zit, is daar meer stof voor nodig om het been te bedekken dan wanneer je op je rug ligt. En dan zit je met een bloot stukje been.
  • Ga voor een lang shirt en trek deze goed naar beneden voordat je kleintje in de draagdoek gaat. Hoe meer aangesloten deze al is weggestreken, des te minder hij oprolt.
  • Helemaal voorkomen dat je shirt oprolt? Stop hem in de broek van je kleintje! Zorg wel dat je het niet in de broek moet proppen, dat zit niet lekker.
  • Wanneer je kleintje in de doek zit, controleer dan nog even een laatste keer of alle kleding lekker zit voordat je gaat aanspannen.

Jurkjes en rokjes

Het eerste wat ik ben gaan doen toen ik een dochter kreeg, was haarbandjes kopen en roze aankleedhoezen. Maar, tot mijn lichte verdriet, geen jurkjes en rokjes. Want dat is met dragen echt intens onhandig. Te veel stof die kan oprollen, in een doek gepropt moet etc. Dus ik hanteer hier in ons huis de regel dat meisjes pas een jurk/rok krijgen wanneer ze goed kunnen lopen. Anders zit het voornamelijk vooral erg in de weg.

Is het onmogelijk? Nee. Toch graag een jurkje aan én dragen? Probeer dan te kiezen voor een jurk van jersey stof. Een mooie katoen geweven stof jurk met onderrok komt er enkel flink gekreukt uit en zit niet lekker tijdens het dragen. Kijk of je de jurk kunt dubbelslaan naar boven. Strijk het netjes glad met je hand en heb er zo het minste last van.

Jassen en vesten

In het blog Naar buiten! schrijf ik over de verschillende opties die je hebt qua draagjassen. Heb je dat nou niet? Of wil je dat niet, dan hier een paar aandachtspunten rondom jassen en vesten in de draagdoek.

Een gewatteerde jas is echt heel onhandig in de draagdoek. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere ski jas. Dat soort jassen zijn erg dik en er zit veel lucht tussen de verschillende lagen. Dat moet ook, want die zorgen voor de isolerende werking waardoor de jas lekker warm is. Maar wanneer je dan wilt aanspannen, krijg je het geheel nooit lekker aansluitend. Bij een kleine baby betekend dit dat ze dus niet voldoende ondersteund in de drager zitten.

Een vest of jas met capuchon kan ook onhandig zijn, maar dit hangt een beetje af van het materiaal en de leeftijd van het kind dat je draagt. Bij een pasgeboren baby kan het al snel te veel stof zijn in de nek, die dan tegen het hoofd aankomt en wellicht zelfs weer kan zorgen voor warmtestuwing. Maar wanneer het een wat dunner stofje is en heeft de capuchon verder geen invloed op de houding van je kleintje: is er niets aan de hand.

Kijk of je met laagjes kleding kunt werken in plaats van een dikke jas of vest. Dan heb je waarschijnlijk de minste problemen met het fatsoenlijk laten aansluiten van je materiaal. Ook zijn laagjes fijn omdat het beter isoleert. En heeft je kleintje het wat fris? Kun je een laagje toevoegen, maar wanneer hij/zij het warm heeft kun je een laagje weghalen.

Een koppeling met de jumpsuits,  er zijn ook veel winkels die in de herfst en winter van die schattige “berenpakjes” verkopen. Een onesie met veel pluche/haren en zo’n grappig mutsje eraan met oortjes. Dit soort pakjes zijn niet handig in de draagdoek. Het is heel lastig om een geschikte houding te bewerkstelligen voor je kleintje en door al die stof, en veel lucht er tussen is het heel moeilijk om de doek of drager voldoende aan te laten sluiten.

Er bestaan ook fleecepakken die niet erg dik zijn, maar wel lekker warm. Deze zijn ook prettig in de draagdoek/draagzak. Maar hebben nog steeds wel goed aandacht nodig bij het op spanning brengen.

Mutsen, hoedjes en petjes

In het algemeen ben ik een groot fan van de strikmuts. Deze is namelijk anders dan de mutsjes die we voornamelijk zien bij baby’s. Een strikmuts loopt namelijk vanuit de nek richting het gezicht, gaat dan recht omhoog, bedekt de oren, en laat het voorhoofd bloot. Er zitten twee (vrije lange) touwtjes aan die je vervolgens kruist op de borst van je kleintje, de koorden begeleidt je naar de rug en daar leg je een strik. De muts kan zo niet makkelijk van het hoofd afgaan. Het fijne vind ik: dat de nek dus lekker bedekt is, maar dat je zo veel mogelijk huid op huid contact aan kan gaan met het voorhoofd en je borst. Ze zijn er in vele materialen zoals katoen, wol of zelfs zijde. Je kunt gaan voor een egale kleur, een met bloemen er op of prachtig retro kant. Pas op: veel ouderen vinden deze mutsjes onweerstaanbaar schattig.

De traditionele mutsjes schuiven meer en bedekken vaak de nek niet lekker, of wel en zijn dan eigenlijk weer te groot waardoor ze over de ogen schuiven. Een strikmutsje kan in de doek ook weer een beetje onhandig zijn. Want wanneer hij gestrikt is, maar je wilt hem afdoen…. kun je er niet goed bij zonder de doek of drager los te maken. Het is ook nooit goed.

Waar het bij een kleine baby vaak nog een noodzaak is, kan het bij oudere kinderen ook erg belangrijk zijn het hoofd te bedekken. Bijvoorbeeld tegen de zon. Een petje of hoedje zijn dan vaak niet handig. Ze zijn wat harder, hebben vormen die niet lekker aansluiten om mee tegen je borst te liggen. Maar, ze zijn wel schattig. Neem eventueel een zacht alternatief mee voor wanneer je kind in slaap valt.

Voetjes aan de broek en maillots

Sommige kledingstukken hebben dichte voeten aan de broekspijpen zitten of sommige kleintjes dragen een maillot. Dat kan, in het kader van bijvoorbeeld kou, heel fijn zijn voor het kleintje. Nu kun je op veel draaggroepen op Facebook lezen dat je ab-so-luut geen voetjes mag hebben aan je pakje. Ik kijk en uit me graag wat genuanceerder. Wanneer je kleintje in de ergonomische houding zit, dus ondersteund van knie tot knie in de “spreid-hurk-houding”, heb je meer stof nodig om het hele been te bedekken. Heb je dan zo’n schattige onesie met voetjes aan die net lekker op maat is, kan het zijn dat je kind dus niet goed in de juiste positie kan komen omdat het pak te strak zit!  Nu kan je denken: oh.. maar dan koop ik hem toch gewoon lekker ruim?! Nou dat kan. Dan moet je wel alsnog even goed opletten. Want dan nóg kan er druk ontstaan onder de voet. Dan moet je al alle stof naar beneden trekken, zodat alle losse stof bij het voetje zit. Wat is dan het hele probleem van stof die druk geef onder de voetjes? Nou, onder de voet zitten vrij sterke reflexen. Wanneer deze bij je kleintje geprikkeld worden door druk, kunnen ze zich gaan afzetten (“staan”) of allerlei andere onrust door krijgen. Is het dus compleet uit den boze? Nee, maar er zitten wel wat aandachtspunten aan.

Wasbare luiers

Wij zijn erg voorstander van wasbare luiers! En ze kunnen ook goed ondersteunen in het bereiken van een mooie “spreid-hurk-houding”.  Een extra voordeel, zeker tijdens het dragen, van wasbare luiers is dat ze minder snel doorlekken wanneer je kleintje een spuitluier heeft. Dat scheelt weer een doek vol poep!

Maar ook wil ik een aantal aandachtspunten aanwijzen van wasbare luiers in de draagdoek wanneer je gebruik maakt van wollen overbroekjes.  Tussen de vele soorten wasbare luiers die er zijn, kun je ook kiezen voor een  “tweedelig systeem”. Bijvoorbeeld een voorgevormde katoenen luier waar nog een broekje overheen moet. Dat kan van PUL zijn, maar sommige mensen kiezen voor een wollen overbroek die je moet lanoliseren. En aan dit laatste, zitten een paar aandachtspunten.

  • Bij heel kleine baby’s zitten de knieën nog heel hoog in de “spreid-hurk-positie”, heel mooi hoger dan  de billen. Maar met een wolbroek zit er best een hoop stof om de billen en kan het heel moeilijk zijn om deze positie aan te nemen in de draagdoek.
  • Een ander nadeel bij wollen overbroeken is dat ze in de draagdoek wat sneller kunnen doorlekken met nattigheid. Dit komt door de druk van je kleintje en de doek.

Aan de voetjes en accesoires

En wat doe je dan aan de voetjes? In ze zomer is het verleidelijk de voeten lekker bloot te laten! Maar pas op dat je ze dan wel insmeert met zonnebrandcrème of trek dunne sokjes aan om ze te beschermen. Het is vooral het koude weer waar ouders vaak mee puzzelen. Bij een dreumes die goed kan lopen en al schoenen draagt kun je gewoon de schoenen aan doen in de draagdoek. Eigenlijk alleen maar handig wanneer ze er plotseling uit willen en je ze dus ook gewoon kunt neerzetten.

Maar bij een baby doe je bij voorkeur geen schoenen aan. Werk dan, ook aan de voeten, met laagjes. Bijvoorbeeld door lekkere sokken aan te trekken met daaroverheen warme slofjes. Ik kan de sloffen van Disana ten zeerste aanraden. Deze zijn gemaakt van gekookte wol, hebben anti slip aan de onderkant en sluiten hoog om de enkel heen.

Wanneer er een snijdend windje staat kan het fijn zijn om de sloffen in te ruilen voor leer. Maar ze geven zelf niet veel warmte. Doe er dan lekkere warme sokken in, bijvoorbeeld van wol.

Beenwarmers

Een accessoire die je eigenlijk niet kan missen als draagouder zijn beenwarmers. Heel fijne zijn voorbeeld die van het merk “babylegs”. Die kun je namelijk heel makkelijk over de benen schuiven om snel extra warmte te bieden. Je hebt ze in verschillende diktes, enorm veel prints, maar ook materialen. Bijvoorbeeld lekkere dikke van wol of met uv-filter voor in de zomer.

Sokken

Koop sokken die lekker lang zijn! Het liefst formaat kniekous. Trek ze goed hoog op, broekspijp eroverheen en dan heb je in ieder geval geen zorgen over een stukje bloot been. Wat ik ook nog wel eens wil doen is de sokken aantrekken óver de broekspijp heen zodat deze goed blijft zitten. Let dan wel op dat het geen propje wordt, want dat zit weer niet lekker voor je kleintje. Ik mag ook graag sokken over elkaar heen dragen. Voor net wat meer warmte.

Het lastige is altijd wel: die sokken gaan altijd uit.. Ik weet niet hoe die kleintjes het doen, maar ze missen er altijd een. Kijk of je sokken kunt vinden die een elastistisch zijn, zodat ze zich goed om het onderbeen vormen (“klemmen”). Sokjes met een duidelijke hiel helpen ook. Er bestaan zelfs striksokjes! Dat lijkt een beetje op het principe van de strikmuts.

Sokken zijn nou geen kledingstuk waar je perse de meeste aandacht aan wilt geven. Maar ik wil je adviseren even goed te kijken welke sokjes je koopt. En geef alsjeblieft die Euro extra uit voor hogere sokken die netjes zijn afgewerkt, want die blijven echt beter zitten, lubberen minder snel en pillen minder. Ik koop de sokken graag bij de Hema of de wollen van Hirsch Natur (wol).

Hoe bepaal ik hoe warm ik mijn kleintje moet aankleden?

Door goed te observeren. Heeft jouw baby het snel warm of juist koud? Wat ga je doen? Ben je lang buiten, of blijf je juist lekker binnen? Zijn er andere omgevingsfactoren van invloed? Ga je bijvoorbeeld een paar uur in het bos wandelen of loop je winkel in- winkel uit?  Maar ook: hoe dik is draagdoek/draagzak en van welk materiaal is deze gemaakt?

We zijn geneigd onze kinderen snel veel te warm aan te kleden. En te warm aankleden kan potentieel gevaar met zich meebrengen. Denk aan oververhitting of rebreathing. Zorg er dan ook voor dat de luchtweg van je kind áltijd vrij is en er een goede doorstroom van verse lucht is. Anders kan het in ademnood komen. En zorg dat je in het begin reserve materialen bij je hebt. Extra mutsjes, beenwarmers, misschien een extra vestje? Of een sjaal die je om je baby’s rug kunt slaan. Kijk vooral heel goed naar je kleintje. Voel altijd in de nek (bovenkant rug) hoe de temperatuur is. Laat je niet leiden door handen en voeten, dit zijn de uiteinden van je lijf en zijn altijd wat frisser. In het blog over de zonnige baby kun je alles lezen oververhitting en warmtestuwing. Dit kan ook gebeuren door kinderen die veel te dik worden ingepakt.

Het is ook even wennen met elkaar!

Miluška Flooren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *