Kleding in de bergen

Kleding in de bergen

Kleding in de bergen

We zijn er een weekje op uit, Grüß Gott vanuit Oostenrijk.
Het ideale land met kleine kinderen! Ze zijn er hier namelijk gek op. Zo gek dat we continu snoep in de handen gedrukt krijgen. Dat is dan weer wat minder ideaal. We krijgen veel leuke reacties op onze jongste in de draagdoek, waarvan ik er persoonlijk meer had verwacht te zien in dit bergachtige gebied.

Over dat dragen in de bergen wil ik het dan ook even hebben. Want dat is nogal een “dingetje”.
Waar het in het dal namelijk een graad of 26 is, kan het boven op de berg makkelijk 10 graden kouder zijn. En zelfs tijdens het wandelen op gelijke hoogte, kan het weer plots omslaan en de temperatuur erg schommelen. Nu wil ik wel even aanduiden, wij zijn niet bepaald doorgewinterde hikers met een fancy uitrusting en trektochten van hut naar hut (we wish). Maar ook voor de recreanten onder ons is het belangrijk je wel even goed voor te bereiden hierop.

In de bergen kunnen de tempertuurverschillen nogal uiteen lopen, het is belangijk je daar goed op voor te bereiden.
Laagjes die je makkelijk kan aan- en uittrekken zijn dan fijn!


Grote temperatuurverschillen

Zo besloten wij gisteren met de Dachstein-Südwandbahn omhoog te reizen, een ontzettende aanrader. We vertrokken vanuit het dal, waar het 28 graden was, naar het station op de berg, waar de temperatuur al gezakt was naar rond de 20 graden en boven op de berg , waar we op bijna 3 kilometer hoogte zouden komen, was het slechts 8 graden volgens de informatie borden. Nou lijkt 8 graden niet heel koud, maar met een zeer hoge luchtvochtigheid zo boven op een berg, is het behoorlijk fris kan ik zeggen. De sneeuw die er lag is het met mij eens denk ik. En daarnaast, binnen een uur zijn we circa 20 graden gedaald. Ik maak in deze gevallen gebruik van laagjes. Een gewatteerde jas in een draagdoek is sowieso niet prettig, daar zit veel lucht in die het knopen bemoeilijkt en snel te warm is. Wij zijn zelf gek op wol, en in deze omstandigheden bleek het wederom prettig materiaal te zijn. Wij deden onze jongste dus steeds een laagje extra aan. Bovenop de berg topte wij dat af met een wollen vest en een wollen strikmutsje. Dat zij dicht tegen mij aanzit en wij samen in die draagdoek zitten, helpt ook mee. We hadden het beide heerlijk.

Wat kun je meenemen om in laagjes aan te brengen:
cropped-hart-los.pngshirts
cropped-hart-los.pngvestenIMG_2348
cropped-hart-los.pngbolero
cropped-hart-los.png(strik)mutsje
cropped-hart-los.pngbeenwarmers
cropped-hart-los.pngsokjes
cropped-hart-los.pngslofjes

En wol is daarbij erg prettig. Het reguleert namelijk temperatuur! De bolero die ik schreef, kan erg prettig zijn in plaats van een vestje wanneer het maar even wat frisser is. Onze jongste is nu 10 maanden en heeft haar armen graag uit de draagdoek. Wanneer ik haar een vestje wil aantrekken, moet ik haar even uit de draagdoek halen. Met een bolero kan ik snel even haar armen en rug bedekken. Er bestaan heel mooie van Wermli van wolfeece.

Verder is het gebruik van de draagdoek tijdens onze wandelingen ontzettend praktisch. Zij kan mooi meekijken, en ik kan mij concentreren op het lopen. Natuurlijk kiezen we onze paden wel goed uit. Geen gevaarlijke routes waarbij je ergens op moet klimmen, waar groot risico op vallen of uitglijden is etc. En hoewel de temperaturen niet zo hoog zijn als aan de kust van Zuid-Frankrijk, is de zon wel degelijk haar werk an het doen. Dus insmeren is erg belangrijk.

Eind deze week vertrekken we weer richting Borculo, de eerste consulten voor aankomende week staan dan al gepland. Dus het uitzicht daarop zal het gemis van onze mooie chalet in de bergen iets verzachten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
cropped-hart-los.png
Jouw gegevens worden met respect behandelt