In bad!

In bad!

Toen ik, op het moment van schrijven, 7 jaar geleden zwanger was, bereidde ik mij tot in de puntjes voor op de komst van onze baby.  Een deel van die voorbereiding was het aanschaffen van een IMG_2673badje en de bijbehorende zeepjes en smeersels. Tenminste, de babywinkel deed mij geloven dat dit er bij hoorde. Het beroemde gele flesje met het oranje baby’tje er op. Zoals je op de foto kunt zien: ik had het allemaal.  Ons badje, had van dat zelfde merk zelfs al handpompjes in de rand zitten. Een voor shampoo en een voor het lichaam. Op de fles werd trots verkondigd dat er “geen parfum” in zat, en volgens de shampoo zat er een speciale “formule” in die zorgde dat het niet prikte in de oogjes. Maar het huidje van onze oudste vond het helemaal niet fijn! Hij kreeg er juist een heel droog huidje van, en de massage olie gaf hem zelfs allemaal rode bultjes!  Dat kon de bedoeling toch niet zijn?

Een zacht huidje

De huid is ons grootste orgaan, de huid heeft heel veel functies en is dan ook onmisbaar.
Ik praat veel over de huid, niet perse over de verzorging maar wel over huidcontact. Huid- op huidcontact om nog preciezer te zijn. Want de huid speelt een grote rol in de hechting. Door veel bloot te knuffelen, kunnen hormonen goed stromen en hun werk doen. Maar dat is niet waar deze blog over gaat. De huid van een pasgeboren baby is enorm kwetsbaar. In de baarmoeder is het bedekt met een klein vet wit/gelig laagje, dat we kennen onder de naam  “vernix” of eigenlijk voluit vernix caseosa. Dit heeft een beschermende functie en wordt in het derde trimester aangemaakt. Kinderen die zeer prematuur geboren worden, hebben dan ook nog geen vernix. Des te langer de zwangerschap duurt, des te groter is de kans dat er weinig tot geen vernix te zien is bij je baby. De huid heeft dit dan reeds opgenomen. Vaak zie je het dan nog wel in de huidplooien zitten.

TIjdens de zwangerschaps heeft vernix de functie dat vruchtwater niet in de huid van je baby kan dringen, en het dus ook geen vocht en andere belangrijke stoffen kan verliezen. Ook na de bevalling is het smeermiddel belangrijk voor de huid, het helpt zorgen dat de huid niet uitdroogt maar juist hydrateerd. Daarnaast is vernix antibacterieel en helpt het je baby beschermen tegen infecties. Ook heel mooi om te weten is dat huidsmeer een zelfreinigende functie heeft, het zorgt er dus ook voor dat je baby een schoon huidje heeft.

Uit deze korte samenvatting kun je dus al opmaken dat je dit laagje niet moet willen afwassen.
Maar er zijn meer redenen waarom je dit niet moet willen overhaasten. De geur die je baby heeft na de bevalling heeft een functie in de hechting. Het is een heel unieke lucht, ouders vinden deze over het algemeen dan ook erg lekker. Hou je baby lekker bij je, en snuf totdat je duizelig wordt.
De handelingen van het in bad gaan, afdrogen, weer aankleden is heel vermoeiend voor een pasgeborene. Het is natuurlijk belangrijk dat je als ouders leert in de kraamweek hoe je jullie kleine wonder op de juiste manier moet verzorgen en badderen, maar dat hoeft niet op dag 1.
Je kunt eventueel bloed weg deppen met een lauwe washand. Huidsmeer heeft ongeveer zo’n vijf dagen nodig om verder in te trekken, je baby heeft de huidsmeer nodig voor een gezonde huid, dus laat dit vooral zo lang mogelijk zitten. 

Sodium lauryl sulfate (SLS) en Sodium laureth sulfate (SLES)

Ik ben op zoek gegaan naar andere middelen om in het badje te stoppen van onze zoon. Ik speurde alle etiketten af, op zoek naar producten zonder parfum en synthetische toevoegingen. Maar het wilde allemaal niet erg helpen. Veel later leerde ik dat dit kwam door SLS en SLES. Beide producten zijn goedkope middelen die grondig schoonmaken en makkelijk schuimen. En bij lekkere bubbels in het bad, denken wij al snel aan schoon. Maar het maakt zo grondig schoon, dat ook het vette laagje op je huid, dat je juist beschermt tegen uitdrogen en bacteriën, weg wast. En dan krijg je een droge trekkerige huid.  Ik heb in een eerder blog al eens verwezen naar Enjoy divine nature. Wil je meer lezen over SLS en SLES, lees dan dit blog van haar. Dit is waar wij onze verzorgingsproducten kopen, ook omdat ik weet dat alles wat ik daar bestel gewoon in orde is. Koop je ergens anders? Kijk dan vooral goed naar de ingrediënten!

Moet er zeep in bad?

Bij baby’s en kleine kinderen is voor het lichaam zeep eigenlijk voldoende. Haren worden nog niet vies, en zand kun je gewoon uitspoelen. Handen wassen kan ook met een washandje waar al wat zeep op zit. En gemiddeld gaan kinderen sowieso te vaak in bad. Want elke dag is veel te belastend voor de huid! Deze moet heel veel werk stoppen in zich weer te herstellen maar iedere keer krijgt het een klap wanneer de beschermende laag wordt afgewassen. 2 à 3 Keer per week in bad, is voor de hygiëne voldoende. Nou begrijp ik als geen ander dat het schoon voelt om iedere dag je zelf en je baby te badderen, maar feitelijk gezien is dit niet zo. Want juist door het continu wegwassen van je beschermende laag, haal je je natuurlijke barrière tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden steeds weg. Let ook zeker goed op dat het water niet te heet, en de omgeving niet te koud is! Zeker wanneer je met je baby onder de douche gaat staan. Zet liever de douche al even aan voor je samen naakt de badkamer in gaat, zodat de omgeving al lekker warm is en je de kou niet hoeft te compenseren met warmte van de douche.  Een belangrijke functie van de huid is het reguleren van de temperatuur, maar dit is iets wat baby’s nog niet (goed) zelf kunnen. Dus wanneer je bloot die frisse badkamer inkomt, onder een (te) warme douche gaat en vervolgens weer de kou van de overloop en je kamer in moet, is dat heel heftig! Leg eventueel de handdoek en de kleertjes van je baby even op de verwarming of om een warme kruik heen. O en dat afdrogen, doe dat vooral zoveel mogelijk deppend. Ook bij je zelf.

Smeren en masseren

Ja, heerlijk! Vooral lekker doen. Je baby insmeren en masseren is heel goed voor de hechting, en ook voor het besef van de aanwezigheid van het lichaam voor de baby. Maar alsjeblieft geen spullen waar parfum, vaseline of andere “vreemde” stoffen in zitten. Een zalf die heel dik is en op de huid blijft liggen, zorgt enkel voor het een filmlaagje. De huid neemt dus geen fijne stoffen op maar wordt min of meer onder een laagje cellofaan gelegd en dus afgesloten. Zelf ben ik gek op de bloemengoud, maar er zijn veel mooie andere middelen ook te koop in de webshop. Neem vooral contact met Enjoy divine nature wanneer je vragen hebt over wat het beste bij jullie past.

 

Samenvattend
Laat de huidsmeer alsjeblieft zo veel mogelijk zitten na de geboorte, doe je kleintje niet te vaak in bad/onder de douche, gebruik bij voorkeur geen verzorgingsproducten waar schadelijke stoffen in zitten, droog deppend af en wees niet alleen lief voor het huidje van je baby, maar ook dat van je zelf.

 

 

 

Miluška Flooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *