Fietsen met je baby in de draagdoek

Fietsen met je baby in de draagdoek

Zo lang als ik consulent ben, krijg ik regelmatig vragen over het fietsen met je baby in een draagdoek. Ik zal het antwoord vast verklappen: ik ben daar absoluut niet voor. Sterker nog: het mág niet.

Er zijn verschillende redenen waarom sommige ouders besluiten hun baby mee te nemen in de draagdoek op de fiets. Zo kun je een heel klein baby’tje hebben die nog niet in een stoeltje kan omdat het nog niet zelfstandig kan zitten, maar de school van de oudste is te ver om te lopen en je hebt geen auto tot je beschikking. Of je staat bij de supermarkt, en je baby is net zo lekker in slaap gevallen in de doek. En het is inderdaad enorm gezellig om met zijn allen als gezin door te omgeving te toeren.  En nog steeds: Nee. Het mag niet.

Waarom ben ik er tegen:

In het verkeer kunnen ongelukken gebeuren. Wanneer je je op een fiets op de weg begeeft, ben je kwetsbaarder dan wanneer je op de stoep loopt. Met een baby in de draagdoek komen er een aantal punten aan bod:
– Je bent minder wendbaar met je baby in de draagdoek
Het is moeilijker om je evenwicht te behouden en om jezelf op te vangen wanneer je een val
maakt
– Wanneer je je baby op je buik draagt op de fiets, en je moet een noodstop maken heeft je baby
jouw stuur in zijn rug zitten. Eigenlijk is het dan dus een levende airbag.
– Wanneer je je baby op je rug draagt op de fiets, kun je niet met je armen bij je baby wanneer je
een val maakt
-Een kleine baby, die nog niet zelfstandig kan zitten, heeft niets te zoeken op een fiets. De schokken waaraan een baby wordt blootgesteld zijn veel groter dan wat het lichaam aan kan. Het heeft niet de fysieke mogelijkheid deze schokken op te vangen. Dit is niet goed voor de wervelkolom. Daarnaast bestaat er een risico op het shaken baby syndrome.

Met je baby in de draagdoek op de fiets ben je minder wendbaar, het is minder makkelijk je evenwicht te behouden, je bent als fietser kwetsbaarder dan als voetganger op de stoep. Daarnaast is het niet toegestaan.

Een aantal weken geleden zat ik op de fiets met mijn twee dochters. In een bocht lag er een hoop los grind op de weg, waardoor wij onderuit gleden. Gevolg: mijn arm en been lagen open, zelfs mijn hoofd had het nodige asfalt geraakt. Tijdens de val heb ik in een reflex mijn arm onder het hoofd van mijn jongste voorop gehouden, daardoor heeft zij de grond niet geraakt. Het eerst wat ik mij bedacht, toen we allemaal weer kalm waren, was dat ik zo blij was haar niet in een doek te hebben gehad. Ik had mijzelf namelijk nooit op kunnen vangen. Met een kind op mij in de doek, ben ik fietsend niet even wendbaar als zonder. Ik kan niet even goed over mijn schouder kijken bij het afslaan. En dit is met wandelen anders, je hebt niet dezelfde snelheid en je begeeft je niet op de rijbaan.

Wat zegt de wet, en waarom is hier onduidelijkheid over.

Toegegeven: over dat hele mag niet is wat meningsverschil. De wet mag, naar mijn mening, dit explicieter beschrijven. Maar er is wel degelijk over geschreven op verschillende plekken.
Wanneer je naar de website van de Rijksoverheid gaat  lees je daar het volgende: “Kinderen jonger dan 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets of brommer een veilige zitplaats hebben. De zitplaats moet voldoende steun geven aan rug, handen en voeten”. Oké. Sounds fair! Maar een beetje breed. Het eerste wat mijn opvalt, is het stukje “steun aan de voeten”. Een draagdoek geeft geen steun aan de voeten, alleen daarom al valt  het af. Hier zou je over kunnen debatteren dat dit vooral is om te voorkomen dat voeten niet tussen de spaken komen. Maar, we kijken even verder.
Op deze pagina van de Rijksoverheid kun je namelijk doorklikken naar informatie over hetfietszitje achterop” en naar “baby op de fiets”. Hier kun je expliciet lezen onder het kopje onveilig: “Een draagzak waarin het kindje op de buik/borst van de berijder hangt, is geen veilige manier om een baby op de fiets te vervoeren. Het biedt bij een val geen bescherming aan het kindje, het kindje kan uit de draagzak vallen of de bestuurder kan op het kindje terecht komen”. sl380164-3

Ook de ANWB heeft er een pagina over geschreven. En ook van daar kan ik citeren: “fiets of snorfiets: kinderen onder de acht jaar mogen alleen achterop de fiets vervoerd worden als ze zitten op een doelmatige en veilige zitplaats met voldoende steun voor rug, handen en voeten“. Een draagdoek is geen doelmatige zitplaats voor op de fiets. Kijk ook maar eens in de handleiding van je draagdoek/ergonomische drager. Daar staat waarschijnlijk ook bij de veiligheidsinstructies dat hij enkel gebruikt dient te worden bij het zitten of lopen. Niet bij gevaarlijke en/of sportieve activiteiten.

Wanneer ik bovenstaande opsom, zijn er toch regelmatig mensen die dit in twijfel trekken. Ik schreef al: ook ik vind inderdaad dat de wettekst wellicht wat ruim op te nemen is. Daarom besloot ik nog maar eens contact op te nemen met de Rijksoverheid en hen dit voor te leggen. Ik kreeg daarop al snel een heel duidelijke en bondige e-mail terug van Hoofd afdeling Verkeersveiligheid en Wegvervoer drs. M.N.E.J.G. Philippens. Het volgende stond hier in beschreven:


Het vervoer van kinderen op de fiets is geregeld in artikel 58a, lid 3 van het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens (RVV, te vinden op
www.wetten.nl). Daar staat: In afwijking van het eerste lid worden op fietsen en bromfietsen passagiers jonger dan 8 jaar alleen vervoerd indien zij zijn gezeten op een doelmatige en veilige voorziening met voldoende steun voor rug, handen en voeten.

Hierin wordt er impliciet vanuit gegaan dat de kinderen oud genoeg zijn om in een kinderzitje te kunnen zitten. Kinderen in een draagdoek zijn veelal nog zo jong dat ze nog niet kunnen zitten.
Verder staat in lid 4 van hetzelfde artikel:
Het is bestuurders verboden passagiers te vervoeren op een andere wijze dan in dit artikel is voorgeschreven.

Nog even de aandacht op die laatste zin: Het is dus verboden om je baby te vervoeren in de draagdoek op de fiets.

Samenvattend:
Hoewel ik enorm goed begrijp dat je als ouder soms denkt dat het een ideale oplossing is, je baby in de draagdoek vervoeren op de fiets is gevaarlijk en verboden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
cropped-hart-los.png
Jouw gegevens worden met respect behandelt

 

 

 

1 reactie

Miluška Flooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *