Dragen van een prematuur geboren baby

Dragen van een prematuur geboren baby

Een blog door Sascha Kolman van Dragen kun je leren

Niemand rekent erop en niemand wenst het, maar 7-8% van de zwangerschappen eindigt met een vroeggeboorte. We spreken van een premature baby als een kindje geboren wordt voor 37 weken zwangerschap. Hiervan wordt zo’n 2 à 3% van de baby’s extreem prematuur geboren, dit is een geboorte voor 32 weken zwangerschap.

Vanaf dan staat even je leven op zijn kop. Je kleintje ligt daar heel kwetsbaar en klein, en is er eigenlijk nog niet aan toe om zijn veilige buikwoning te verlaten. Je kindje mist een stuk ontwikkeling die normaal gesproken in de baarmoeder plaats vindt. De kans is groot dat apparatuur nodig is om je kindje te helpen ademen, eten en warm te houden (beademing, sondevoeding, couveuse) – totdat je kindje deze dingen zelf kan.

Buidelen in het ziekenhuis:
In veel ziekenhuizen wordt gestimuleerd om met je premature baby te buidelen. Buidelen heeft ontzettend veel voordelen voor een te vroeg geboren baby:

  • De temperatuur van de baby wordt gereguleerd, doordat de baby bij de  vader of moeder op de borst ligt, hoeft hij/zij veel minder energie te gebruiken.
  • Ademhaling en hartslag worden gereguleerd waardoor er minder adem apneu’s en zuurstofdips voor komen.
  • Het stimuleert de productie van moedermelk en drinken aan de borst.
  • Er vind een betere ontwikkeling van de hersenen plaats
  • Betere band tussen ouder en kind, wat ook gunstige invloed heeft op de verwerking van de vroeggeboorte.
  • Er is vaak een kortere couveusetijd en daarom eerder naar huis.

Deze voordelen houden niet op na overplaatsing naar Medium of Low Care, of na het thuiskomen. Maar omdat je kindje dan kleertjes aan heeft en in een bedje ligt, en jij druk bezig bent met de verzorging en niet meer door ziekenhuis ondersteund wordt, is er veel minder gelegenheid om te buidelen.  Omdat het ook dan fijn is om je kindje dicht bij je te hebben en je handen vrij te houden voor andere dingen, is het tijd om te gaan dragen!

Buidelen met buidelshirt: Dragen kun je leren heeft Speciale buidelshirt van Vija & Nuroo in de verhuur. Deze shirs zijn speciaal om je premature kindje goed ondersteund in te buidelen, zodat je als moeder/vader je handen vrij hebt en je niet bang hoeft te zijn dat je kindje onderuit of opzij zakt. Het is mogelijk om met snoeren en monitor te buidelen (arts kan bij de voetjes zonder jou bloot te maken) en je kan zelfs voeden met het shirt aan. Niet alleen bij een premature baby maar ook als je aan het herstellen van een keizersnede of bevalling bent, kan dit buidelshirt echt een aanwinst zijn.

*Wist je dat Bravis Moeder en Kind centrum prachtige buidelshirts gedoneerd heeft gekregen van “Dragen kun je Leren”? *

Welk voordeel heeft dragen met een draagdoek boven buidelen? Een voldragen baby heeft steeds minder ruimte in de buik en ontwikkeld zo een mooie bolle houding. Omdat jij in beweging bent ervaart een baby in de buik constante bewegingen waardoor evenwicht en mee bewegen word geoefend, spieren worden getraind. Een (vroeg) premature baby mist hierin een belangrijk stuk ontwikkeling. Bewegen tegen de zwaartekracht is heel zwaar. Een kindje ligt vrij stil in een couveuse en heeft het door alle lijnen niet de vrijheid om te bewegen. Hierdoor worden strekkende bewegingen juist over gestimuleerd. In een draagdoek zit je kindje in zelfde gebogen houding als in de buik, deze houding stimuleert en versterkt de spieren van je kindje. Daarnaast ben je vaak in beweging als je je kindje draagt in de draagdoek. Dit helpt om de hersenen en evenwichtsorgaan van je kindje helpt te ontwikkelen, een stukje inhalen wat gemist is door de vroeggeboorte.

Dr. E.Vogelgesang heeft onderzoek gedaan naar het dragen in premature baby’s in het Olgahospital in Stuttgart (Duitsland) In dit ziekenhuis worden baby’s vanaf 1200 gram gedragen onder begeleiding van goed opgeleide verpleegkundigen. Ook verplegend personeel draagt (met toestemming van de ouders) bijvoorbeeld voor onderzoeken, resulteert in een baby die veel rustiger is en minder stress ervaart.


Je premature geboren kindje gaan dragen:

Als jij je kindje wilt gaan dragen dan is het verstandig om dit met de behandeld kinderarts, fysiotherapeut en/of evt andere behandelaar te bespreken. Mocht de arts of behandelaar hier vragen over hebben dan mag hij/zij altijd contact met mij opnemen. Het fijnste voor je kindje is gedragen worden in een soepele dunne geweven draagdoek. Een geweven draagdoek geeft je kindje voldoende steun en je kindje kan er minder gauw in overstrekken zoals in een rekbare draagdoek. Als je een premature baby wilt gaan dragen dan is het zeer verstandig om een draagconsult te boeken, omdat er toch wat puntjes zullen zijn waarop een premature baby meer aandacht behoeft

Let op: Gebruik nooit “zomaar” een draagzak/ergonomische drager of mei-tai voor een prematuur geboren baby, zelfs niet als je kleintje er al in zou passen. Ga er ook beslist niet mee experimenteren qua verkleinen met touwtjes of hulpmiddelen. Een premature baby heeft een andere spierspanning dan een á-therme (op tijd) geboren baby, vaak is de spierspanning aan de lage kant. Dat is merkbaar bij romp, nek bij bekken en heupen. Het is daarom belangrijk je premature baby extra steun krijgt om de volledige romp heen, de meeste dragers die op de markt bieden deze steun onvoldoende en zijn daarom niet geschikt voor je prematuur geboren baby. Het gebruik van een niet passende drager bij je prematuur geboren kindje kan ademhalingsproblemen veroorzaken en/of versterken. In een draagconsult kan een consulente (eventueel in overleg met je fysio) met je meekijken of de drager die je op het oog hebt voldoende steun bied voor je kindje.

Een draagconsult kan thuis plaatsvinden, maar ook in het ziekenhuis als je kindje daar nog ligt (We kunnen dan in bvb de familie wachtkamer oefenen zodat je je kindje niet extra belast) We beginnen een consult door te oefenen met een speciale (premature) draagpop. We oefenen zeer uitgebreid en passen hierin roterend handelen toe, hiermee volg je de natuurlijke roterende bewegingen van de baby, waardoor de handeling veel voorspelbaarder is en je ook rustmomenten in kan bouwen. Ik leer je dit aan om zoveel mogelijk stress en onrust bij je kindje te voorkomen. We kijken welke knoop het fijnste is voor jou en je kindje. Voor een premature baby is goede ondersteuning erg belangrijk, zodat je kindje niet in elkaar kan zakken en evt problemen met de ademhaling zou kunnen krijgen. Daarnaast heeft je kindje mogelijk nog lijnen van bvb sonde of zuurstof en/of een monitor, ik leer je hoe je met lijnen kan knopen zodat deze niet in de knoop gaan of in de weg zitten. Op deze manier kan je in het ziekenhuis prima leren dragen, maar ook thuis als je kindje een sonde of zuurstof heeft. Na het oefenen met poppen komt er ook een moment om met je kindje te knopen. We kijken hiervoor eerst of je kindje stabiel en rustig genoeg is. Als dit niet het geval is maken we hiervoor een vervolgafspraak.

Dragen van een zeer vroeg geboren kindje in het ziekenhuis.

Verkooppunten Vija & Nuroo buidelshirts:
Prematuurkledingonline.nl
https://www.ikdraag.nl/nl/179-buideldraagshirt

Bronnen:
Notulen scholingsdagen van de VDC & Opleiding Zorgdragen (2017)
http://www.vroeggeboorte.nl
http://www.vvoc.be/?go=3teksten&sub=5&ssub=corniere
Boek: Koester je kleintje – NL’se vertaling M. Vanderveen (deze is te leen op verzoek) 

Onderzoeken buidelen – kangaroocare
Temperatuurregulatie: Bohnhorst et al., 2001
Ademhaling & hartslag: Cleary et al., 1997 & Bohnhorst et al., 2001 & Mitchell AJ., 2013
Borstvoeding: Hurst et al., 1997 & Charpak et al., 1998
Hersenontwikkeling: Tessier et al., 2003 & Foundation Acta Paediatrica, 2014
Hechting & verwerking: Hamm et al., 1993 & Jessica Gillman,, 2013
Verkorte couveuse tijd: Harrison, 1997 & Martinez, 2000

Alle foto’s zijn door ouders verstrekt aan Dragen kun je Leren en mogen niet zonder toestemming van Dragen kun je Leren en Liefdevol Dragen gedeeld worden

Marloes de Graaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *