
Dragen van een kindje met heupdysplasie
Een blog door Sascha Kolman van Dragen kun je leren
Wat is heupdysplasie of heupluxatie?
Normaal staat de heupkop stabiel in het midden van de kom en is de kom voldoende diep zodat de kop goed in de heupkom valt (A). Bij heupdysplasie is het heupgewricht van een kindje niet goed ontwikkeld waardoor de heupkom niet diep genoeg is (B). Hierdoor kan de heupkop kan daardoor verschuiven in de kom en soms (gedeeltelijk) in en uit de kom glijden (C). Wanneer de heupkop helemaal niet meer in de komĀ zit spreken we van heupluxatie (D). Als de heupkop niet stabiel in de kom zit zal het gewricht ook niet de kans krijgen om zich goed te ontwikkelen, waardoor er diverse problemen kunnen ontstaan.

Kan heupdysplasie of luxatie ontstaan door een verkeerde draagzak of verkeerd gebruik van een draagdoek?
Nee, over het algemeen gezien niet, wel kan een heupje in fase B (zie afbeelding) verergeren als het actief in een hangende stand gehouden word. Als je kindje een risco geval is, dan is het verstandig om extra aandacht te besteden aan de ergonomische houding. Dat betekend dat knietjes van je kindje boven de billetjes zitten in een mooie hurk-spreidhouding. Meer info over de juiste houding vind je inĀ dit artikel.Ā
Wanneer heeft je kindje meer risico op heupdysplasie?
Als je kindje in stuit heeft gelegen en/of als er heupdysplasie in de familie zit, valt je je kindje onder het kopje ārisico gevalā. In deze gevallen wordt er rond de 3 maanden een echo gemaakt om te kijken of de heup goed in de kom zit. Ook als je kindje niet in de risico groep zit wordt je kindje op het consultatiebureau gecontroleerd door de arts. Zij controleert op uiterlijke afwijkingen qua been- en heupstand, mochten er bijzonderheden worden opgemerkt kan je kindje ook via het consultatiebureau worden doorverwezen voor een echo.
Behandeling van een kindje met heupdysplasie of heupluxatie
Mocht er heupdysplasie of heupluxatie bij je kindje worden vastgesteld, dan kom je onder behandeling van een kinderorthopeed. Deze zal een passende behandeling voor je kindje kiezen wat afhankelijk is van o.a de mate van de afwijking, de leeftijd en ontwikkelingfase van jouw kindje.Ā De meest gebruikte behandelmethodes in Nederland en BelgiĆ« zijn:
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Pavlik bandage
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Dr Visser spreider
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Campspreider
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Kralenbroekje; TĆ¼binger spreizhose
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Hilgenreinerbeugel; loopbeugel
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Gipsbroek (met regelmatig tractie of operatie vooraf)
Dragen van een kindje met spreidhulpmiddel
Het is mogelijk om je kindje met spreidhulpmiddel in een draagdoek of ergonomische draagzak te dragen. Wel zijn er een paar punten om rekening mee te houden, vandaar dat ik het advies wil geven altijd een ervaren draagconsulente mee te laten kijken!
Mag mijn kindje zijn/haar spreidhulpmiddel uit tijdens het dragen?
Dragen in een draagdoek/draagzak isĀ geenĀ officiĆ«le behandelmethode, als draagconsulente adviseer ik om altijd met spreidhulpmiddel te dragen. Mocht er expliciet toestemming zijn van de orthopedisch chirurg dan kan je de spreider weglaten maar wees je er bewust van dat in de spreidbroek je kindje altijd je juiste houding heeft, en in de doek niet, aan zonder spreidmiddel dragen zitten dus ook nadelen.
Waar let je op met dragen
- Let op dat klittenband of uitstekende onderdelen je draagzak of draagdoek niet kunnen beschadigen, zeker met wol, zijde of ander duurder materiaal in je doek of drager.
- Met een draagdoek moet je meer ruimte houden met je kindje in de doek laten zakken, let op dat je alle losse stof ook weer goed aanspant!
- Zorg dat je kindje in hoogte en breedte altijd voldoende ondersteund zit, dus van knie tot knie en als je kindje nog niet kan zitten tot de nek ondersteund met doek of drager.
- Er zijn per specifiek per spreidmiddel nog extra tips en trucs, maar daarvoor zou ik je adviseren om een consult te boeken bij een consulente met ervaring met heupdysplasie.
Dragen met een gipsbroek
Dragen met een gipsbroek vraagt zoān specifiek advies dat ik zou adviseren om in dit geval altijd een consulente in te schakelen.
En nu?
Wil jij graag je kindje met heupdysplasie gaan dragen en zoek je contact met een draagconsulente? Hier vind je de consulenten de Masterclass Dragen met Hulpmiddelen hebben gevolgd!
Mocht je in het bezit zijn van een heuprbrace die niet meer gebruikt word, en overweeg je hem weg te doen? Ik zou hem heel graag ontvangen om te kunnen gebruiken in de voorlichting van heupdysplasies en dragen!
Over Sascha Kolman:
Dragen met een heupdysplasie is Ć©Ć©n van mijn specialisaties. Na dragen van een kindje met klompvoetjes ging ik verder en ontwikkelde ik de Masterclass Dragen met Hulpmiddelen, die draait om dragen met een klompvoetbrace, spreidmiddelen en gips.