Dragen van een kindje met een klompvoetje

Dragen van een kindje met een klompvoetje

Een blog door Sascha Kolman van Dragen kun je leren

1 op de 800 kinderen worden geboren met één of twee klompvoetjes. Dit is een afwijking aan de voetjes waarbij een voetje verkeerd is aangelegd. Niet alleen de voet heeft een afwijking, maar het hele onderbeen. Spieren en pezen zijn niet goed aangelegd waardoor de voetjes in een verkeerde stand staan. Klompvoet heeft dus niks met het woord klomp te maken, maar het is een slechte vertaling van het woord clubfoot (golfstick)

Bij een klompvoetje zie je in de voet 4 afwijkingen:
– cavus (holvoet)
– adductus (banaanvorm)
– varus (kanteling van de voet naar binnen )
– equinus (spitsstand van de voet door te korte achillespees)

Alle kinderen worden tijdens de twintig weken echo gescreend op mogelijke klompvoetjes, maar het gebeurd ook wel eens dat het pas na geboorte word opgemerkt. De behandeling van klompvoetjes start al direct als een kindje nog geen week oud is. Dat is best heftig als je net mama of papa bent geworden.

klompvoetjes bij pasgeboren baby

Dubbele klompvoetjes

Behandeling
In Nederland & België worden kindjes met een klompvoetje behandeld via de Ponseti-methode. Bij deze methode word een voetje voor de eerste 6-8 weken lang gegipst. Elke week later word het gips verwijderd, om het voetje verder te masseren richting juiste stand en opnieuw te gipsen. Na elke gipsbeurt zie je al een duidelijke verandering van de stand van de voet! Na de gipsperiode word bij de meeste kinderen de achillespees gekliefd, waarna er nog 3 weken gips volgt.
Na de gipsperiode krijgen kinderen met een klompvoetje een brace. Een stang met twee schoentjes eraan, die zorgt dat de gecorrigeerde voet(jes) in de juiste stand blijven staan. In het begin zal de brace 23 uur per dag gedragen worden, daarna alleen tijdens het slapen tot vaak een jaar of 4.

ponseti-cast-card1

Het dragen van je kindje in de gips of brace fase

Het is mogelijk om je kindje met klompvoetjes in een draagdoek of ergonomische draagzak te dragen. Wel zijn er een paar punten om rekening mee te houden, vandaar dat ik het advies wil geven altijd een ervaren draagconsulente mee te laten kijken!

Gipsperiode:
In het ziekenhuis kan het kindje in bad en word daarna opnieuw gegipst, het gips in nat en duurt een aantal uur voordat het gips droogt. Ouders geven aan dat kindjes snel af kunnen koelen hierdoor. Een kindje wat gedragen wordt zal minder afkoelen door de warmte van ouder/verzorger  en ook comfort ervaren omdat het het gewicht van het gips minder voelt.

Waarop moet je letten: Je kindje wordt gegipst tot halverwege de bovenbeen/lies. Met de knie in een gebogen stand. Als je het gips niet in de knie steunt zal het door het gewicht van het gips gaan hangen. Dit is niet comfortabel en zal invloed kunnen hebben op de lichamelijke ontwikkeling van je kindje.

Dragen met draagdoek en gips - klompvoet/ponsetiBaby met dubbel gips, in een aangepaste FWCC
11953255_10153534898001147_1132342567747202922_nBaby met gips in een
Meh Dai/Mei Tai drager.

23 uurs Brace-fase

De overgang van gips naar brace periode is voor sommige kindjes heel groot. Bij sommige kindjes levert dat frustratie op. Dragen kan de frustratie laag houden en biedt comfort en troost.

Waarop moet je letten: De M houding is vaak moeilijk te halen bij de brace, zeker bij kleinere kinderen. Het is verstandig om hier samen met een ervaren draagconsulente naar te kijken en de best passende oplossing te zoeken

Welke draagzakken:
Een draagdoek is altijd inzetbaar in zowel de gips als brace fase, liever een geweven draagdoek omdat de rekbare draagdoek soms niet voldoende ondersteuning biedt.

Niet alle ergonomische draagzakken zijn geschikt of passen met gips en/of een brace. Een draagzak die je in breedte kan aanpassen lijkt in deze gevallen de beste optie, Passen voor aankoop is het allerbeste, een draagconsulente kan je helpen om er een te vinden die bij je kindje en jou het beste past.

10268574_623962707697228_9135584645753016227_n

Is het de moeite wel waard om een kindje met klompvoetje ergonomisch te dragen?
Ja! De behandeling is op sommige momenten best pittig, je kindje zal op sommige moment (zoals eerste dag van de brace) misschien pijn kan hebben of gefrustreerd zijn. Dichtbij je dragen helpt om het op die momenten makkelijk te maken en troost te bieden, zowel voor je kindje als voor jou.

Een nog veel grotere reden om je kindje te dragen, is omdat het een deel therapeutisch kan werken! Als jij loopt, dan beweegt je kindje in de draagdoek met je mee. Dat wil zeggen de trillingen en bewegingen activeert de spieren in het lichaam van je kindje. Ook spieren van voetjes die gespalkt zijn in gips en brace kunnen meewerken op die manier!
Daarnaast werkt die beweging ook neurologisch, bij elke stap en elke beweging worden seintjes doorgegeven aan het vestibulair systeem. Dit systeem registreert beweging en zorgt voor evenwicht tijdens deze bewegingen. Dat betekend dat ook evenwicht, voet coördinatie, balans en hersenen worden getraind zonder dat je kindje daar actief zelf de bewegingen voor maakt.

En nu?
Wil jij graag je kindje met klompvoet gaan dragen en zoek je contact met een draagdoek consulente? Hier vind je de consulenten die mijn masterclass bij Liefdevol Dragen hebben gevolgd.  Vraag aan de consulente in je regio of ze een masterclass heeft gevolgd en of ze eventueel al ervaring heeft)

Woon je in Noord-Brabant/Zeeland/Zuid-Holland of omgeving van Antwerpen? Dan wil ik je uitnodigen om met mij contact op te nemen. Ik heb een in gegipste draagpop & ponseti brace met pop om mee te oefenen

Mocht je in het bezit zijn van een (kleine) ponsetibrace die niet meer gebruikt word, en overweeg je hem weg te doen? Ik zou hem heel graag ontvangen om te kunnen gebruiken in de voorlichting van klompvoetjes en dragen!

Over Sascha:

Voorlichting:
Dragen met een klompvoetje is sinds 2016 één van mijn specialisaties. Ik ben zelf geboren met een milde variant en dit onderwerp ligt mij nauw aan het hart. Daarbij merkte ik dat de draagopleiding maar geringe informatie had over dragen met een klompvoetje. Daarom heb ik zelf hierin tijd geïnvesteerd. Dit resulteerde dat ik in Maart 2017 op de Internationale Draagconferentie in Vlaanderen een lezing heb gegeven aan collega’s. Daarnaast heb ik al meerdere keren de Masterclass Dragen met Hulpmiddelen voor Liefdevol Dragen gegeven.

Bronnen:
Aantekeningen opleiding Draagconsulente II – Gevolgd bij Instituut voor Hechting
Nederlandse Vereniging Klompvoetjes
Dragen tijdens klomvpoet periode ervaringsverhaal
Amerikaanse klompvoet voorlichting
Foto’s met dank aan: Haley Jean Jantzen & Jennifer Van Miert
Alle foto’s zijn door ouders verstrekt aan Dragen kun je Leren en mogen niet zonder toestemming van Dragen kun je Leren en Liefdevol Dragen gedeeld worden

Marloes de Graaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *