Draagdoek in het zwembad

Draagdoek in het zwembad

Een van de leukste dingen om met je kleintje samen te doen is: naar het zwembad gaan! Maar het kan wel zoeken zijn naar een fijn hulpmiddel in het water. Er zijn bandjes, hesjes, speciale badpakken en zwembanden bijvoorbeeld. Wij kiezen voor de jongsten voor de draagdoek! Niet een gewone geweven of tricot doek, nee een speciale draagdoek voor in het water. Wij hebben een draagdoek van ByKay: de Aquasling.

 

In dit blog, alles over in het water met je draagdoek.

Waarom zou je kiezen voor een waterdraagdoek? Nou, om een hoop redenen die je ook als argument ziet om gewoon te gaan dragen. Met voor mij als voornaamste punt; het is praktisch. Je hebt je handen vrij, kunt makkelijk contact maken met je kleinste en het is gezellig! 
Je kunt goed van het water genieten met je kleintje dichtbij en hoeft niet bang te zijn deze los te kunnen laten. Veel kinderen vinden drijfmiddelen niet fijn. Ze vinden het materiaal niet prettig aanvoelen (vaak zijn ze van plastic), ze hebben veelal nare randjes of ze vinden überhaupt het gevoel van bandjes om hun armen niet prettig omdat de houding daar heel onhandig van wordt.  Het is net wat past bij jou en je kind. Welk middel je ook kiest: hou continu je ogen op je kleine zwemmer. 
Ik vind het vooral ook prettig om mijn handen vrij te hebben voor de andere kinderen.

Wat is het?

Het is anders dan een reguliere draagdoek. De draagdoek die ik gebruik van ByKay kun je vergelijken met badpak materiaal, maar wel erg stevig! Je knoopt hem zoals een tricot doek (met een PWCC). Er bestaan meerdere waterdoeken van verschillende merken met onderling wat verschil in materialen. Zo is er een ring sling van Artipoppe welke allemaal heel kleine gaatjes heeft alsof het een soort heel fijn geweven visnet is. Je hebt ze, onder andere, ook van bijvoorbeeld minimonkey met wat grotere gaten, Kokadi heeft een meh dai geïnspireerde waterdrager en  Artipoppe een watersling. Het is net wat bij je past!

Ga alsjeblieft niet met je gewone draagmiddelen het water in. Deze zullen zich volzuigen en zijn niet gemaakt om tegen chloor etc. te kunnen. Natuurlijk wordt een waterdoek ook nat, maar zuigt  veel minder water op.

Mag het overal?

Dat is verschillend per zwembad. Wij gebruiken het nu al 7 jaar (de oudste hebben wij er niet in gehad, toen kende ik het nog niet) in veel zwembaden. Van het zwembad in de buurt, op vakantie op de camping en heel vaak in de zwembaden van Center Parcs  – meerder parken in Nederland, België, Frankrijk én Duitsland- (wij zijn fan). Nog nooit is ons gezegd dat we het niet mogen gebruiken. We hebben al wel vaak vragen gekregen van de zwembegeleiding over wat het is? Waarom?  En dan voornamelijk altijd complimenten gekregen!   Toch heb ik wel eens gehoord van andere ouders dat het wel eens ergens niet zou mogen. Wil jij graag met een waterdoek gaan zwemmen? Kun je altijd even contact opnemen met het zwembad waar je heen wilt of alvast een alternatief inpakken, mochten ze het onverhoopt niet toestaan.

De nadelen

Overal zitten altijd wel wat nadelen aan. Zo is het gewoon ander materiaal dan een standaard tricot. Sommige ouders vinden het dan ook lastig om hem goed om te doen omdat het materiaal anders rekt. Hem simpelweg losser doen is geen goed idee, dan heb je onvoldoende neksteun.

Het is geen doek  om de rest van de dag mee te wandelen. Ben je op de camping in het zwembad en loop je naar de tent? Geen probleem. Maar het materiaal is vooral prettig ín het zwembad.

Ben je klaar in het zwembad? Dan heb je best een lange lap natte stof extra om mee te nemen. Voordeel is wel weer; als je hem uithangt is hij behoorlijk snel weer droog.

Mocht er onverhoopt iets gebeuren/ mis gaan, kunnen hulpverleners iets minder makkelijk bij je kind komen. Deze moet dan eerst uit de draagdoek.

Je kunt zelf niet écht zwemmen, dan zou je kind onderwater komen. Maar dat kan natuurlijk met geen enkele manier waarop je je kleintje hij je moet houden. Dus geen specifiek nadeel van de doek op zich.

Waar moet je op letten:

Naast een goed uitgevoerde knooptechniek, zijn er een aantal aandachtspunten hij het gebruik van de draagdoek in het zwembad.

– Let op de temperatuur van het water! Zowel op te warm als te koud. Dat lijkt een open deur, maar ik begrijp het wanneer je denkt “die kleine krijgt ook warmte van mij” . Maar in het water gaat dat wat minder op.

– Let ook op de temperatuur buiten het water. Door het natte kan je kleintje het sneller koud krijgen. Zorg dat er bijvoorbeeld een grote handdoek of omslagdoek klaarligt aan de rand van het bad welke je om je kind heen kunt slaan.

– Het water mag niet de diep zijn. Je moet niet op je tenen hoeven lopen om het hoofd van je kleintje boven water te houden. Ik ben maar een magere 1.56 lang, dus ik ga niet in water dieper dan 1.20. Dan komt het water bij mijn baby namelijk tot halverwege zijn rug.

– Ga je zwemmen met oudere kinderen er bij waar je op moet letten? Bedenk je goed dat jij niet in staat zult zijn ze uit het diepe bad te plukken! Ga dus vooraf ook goed bedenken wat wel of niet goed is. Kan het oudere kind al zwemmen? Of heb je te maken met een kleuter die nog niet zo ver is? Hou dan bijvoorbeeld als regel aan dat zij niet dieper mogen dan waar jij veilig kan staan met je baby in de draagdoek.

– Het kan wat lastig zijn om een waterdrager weer mee naar huis te nemen zonder dat je hele tas voelt alsof deze ook in het water gelegen heeft. Neem bijvoorbeeld een plastic tas of wetbag mee. Vergeet niet om de drager vervolgens uit te hangen en te drogen bij thuiskomst.

-Ben je op vakantie en wil je de waterdrager morgen weer gebruiken? De snelste manier om hem droog te krijgen is door hem goed uit te hangen. Het allerliefst buiten, bijvoorbeeld tussen twee stoelen.

Miluška Flooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *