Sinterkerstoudennieuw
Een lang woord, voor een lange maand.
Ik ben gek op december! Sinterklaas komt eind november al, dat is bij ons een soort warmlopertje voor het “echte gebeuren” lees: KERST.
Het is een maand vol feest, gezelligheid, liedjes, lampjes, cadeautjes, samen zijn, koken, regelen, geuren, kleuren, ander eten etc. Waarom som ik die lange lijst op? Voor jouw kleintje is het namelijk ook best wel veel zo samen.
Nee, niet schrikken nu. Je hoeft nu niet de festiviteiten over te slaan dit jaar. Juist niet!
Samen plezier maken, jouw tradities doorgeven aan je kind, nieuwe tradities opbouwen met je nieuwe gezin, genieten van al het leuks. Het draagt allemaal bij aan het fijne gevoel van samen zijn en het bouwen aan de hechting. Maar het is wel van belang om juist nu te kijken naar de signalen van je baby. Want wanneer jouw baby overprikkeld raakt van al dat leuks, zal het hoogst waarschijnlijk proberen van die stress af te komen middels huilen. En daar wordt het diner echt niet gezelliger van, voor niemand.
Vier lekker feest! Geniet van elkaar en heb plezier! Maar let wel goed op de signalen die je kind afgeeft. Zo weet je zeker dat je het voor iedereen leuk kan houden.
Wat maakt dit alles nou zo heftig?
Naast alle nieuwe versiering in het huis, denk daarbij aan de Sint slinger, de jutezak met die bijzonder geur, de kerstboom met al die lampjes of het geknal van vuurwerk. Merkt je baby ook aan jou dat er iets gaande is. Je bent opgewonden omdat straks iedereen weer samen is en je hebt er zo veel zin in, of je bent juist erg in de stress omdat je echt niet weet hoe je al dat eten tegelijk op tafel krijgt, maar je kan er ook ontzettend tegenop zien om het verplichte nummertje af te moeten werken. Deze verandering van stemming bij de ouders, maakt ook veel los bij je baby.
Deze heeft namelijk feilloos door dat er iets is. En of dat nou positieve of negatieve emoties zijn, je baby pikt dit op.
Ik geniet enorm van december. Ik draai kerstmuziek zodra het kan, onze oudste twee zingen Jingle Bells middenin de zomer, ik vind pietenmutsjes enorm schattig bij kleine kinderen, het hele huis versierd met mooie spullen. Maar als ik me dan verplaatst in die baby, is dat toch best veel verandering in zo’n korte tijdsperiode. Dan heb je ook nog te maken met het verstoring van het normale gezinsritme wegens extra feestjes, visite en uitgebreid dineren. Sommigen moeten ver in de auto naar familie en er zijn ook gezinnen die het huis vol logerende geliefden hebben. Ik denk dat mijn punt duidelijk is: het is heftig.
Prikkels reduceren
Alles leuk en aardig, het is een lange weg vol prikkels die decembermaand, maar wat nu?
Nou zoals ik al zei: vier het vooral lekker! Met een aantal simpele dingen kun je het allemaal echter net wat rustiger maken voor je kleintje.
Voor alle feestdagen kun je er over nadenken vanaf hoe laat je deelneemt als gezin. Het kan een tip zijn om de ochtend lekker thuis te zijn zonder andere mensen. Want anders is de dag wel heel erg lang. Geef bijvoorbeeld aan dat je vanaf 14:00 graag aansluit, maar daarvoor graag even de rust bewaard voor je kleintje.
Sinterklaas:
Veel ouders kijken reikhalzend uit naar dit feest. Ze koesteren warme herinneringen aan de magische tijd waarin je nog lekker geloofde dat er een man met zijn paard door je schoorsteen kwam. ’s Ochtends zat er magischerwijs snoep in je schoen en werd er over snaaiwerk een stuk minder moeilijk gedaan.
De intocht: Gezellig met de rest van je stad een beetje die verkleedde man welkom zingen.
Hou juist hier rekening met je kleintje. Je kunt er voor kiezen om je baby niet in de kinderwagen mee te nemen, maar in je armen te dragen of in de draagdoek bij je te houden. Op die manier zit je kind hoger en kan het alles wat beter overzien, maar kan het zich ook reguleren aan jou. Het kan makkelijk wegduiken wanneer het te spannend wordt, of te druk. En ondertussen bij jou het plezier van je aflezen. Je kunt er eventueel voor kiezen om gebruik te maken van gehoorbescherming. Er bestaan speciale koptelefoons voor de allerkleinsten die harde geluiden filteren.
Ook kun je gebruik maken van een mutsje die de oren bedekt.
Sint en Piet: Enorm leuk, die foto’s van je baby met de Sint. Maar het zijn voor je kleintje wildvreemde personen. Let dan ook goed op de signalen die het afgeeft. Trekt het een pruillip, moet het huilen of maakt het op enige manier dan ook kenbaar het spannend te vinden en niet te willen, luister daar dan naar! Neem het dicht bij je, praat tegen hem of haar. Leg uit wat er gebeurd, en neem een beetje afstand wanneer het duidelijk te veel is. Je kunt de Sint een hand geven in het zich van je kind, zodat deze ziet dat jij het niet eng vindt, wellicht kalmeert het iets. Maar dwing niets af. Je legt hier al de basis van het luisteren naar je onderbuik.
Wanneer je kind overprikkeld raakt zal het dit, waarschijnlijk, proberen te reguleren door middel van huilen.
Dat maakt het voor niemand gezelliger.
Muziek: Ik ben dol op muziek en ook zeker voor het beleven van muziek met kleine kinderen. Het is dan ook erg leuk om de liedjes mee te geven. Er zijn vele cd’s met Sinterklaas muziek. Van zoete jaren 70 zangkoortjes tot drukke house varianten met “coole party pieten”. Kies muziek uit die past bij kleine kinderen. De drukke nummers zullen namelijk ook veel los maken bij een klein kind.
Daarnaast is samen zingen erg goed voor de taalontwikkeling. Dus leef je uit!
Suikergoed: ,,Eerlijk zullen we alles delen” en dan zong ik er als kind graag achteraan: ,, ik een beetje meer dan jij”. Klinkt gemeen he? Maar met kleine kinderen wel verstandig. Want in al dat snoepgoed, die chocolademelk, pepernoten en ga zo maar door zit enorm veel suiker! Dat is niet goed voor je, en zeker niet voor een klein kind. Het lijkt wellicht een inkopper, maar voor veel mensen is het enorm verleidelijk een klein kind mee te laten genieten. Vaak zijn het dan ook mensen in je omgeving die, vaak ongemerkt, je kleintje iets lekkers toestoppen. Het feestvieren brengt al genoeg opwinding met zich mee, suiker maakt dat echt niet beter….Wil je toch graag dat ook jouw levenswerk wat kan snoepen? Zoek dan naar gezonde alternatieven. Voorbeelden daarvan kunnen stukjes gedroogd fruit zijn, pepernoten zonder suiker of een klein stukje pure chocola. Kijk uiteraard wel even naar de leeftijd van je kleintje. Een baby heeft echt geen boodschap aan snoep, en is met stukjes appel al dolgelukkig.
KERST.
Het feest der feesten 😉 Samen vieren dat de kortste dag geweest is, samen het licht aansteken in de donkere dagen en de nabijheid zoeken met de mensen die je lief zijn. Wij vinden het leuk om in ieder geval een avond door te brengen met familie aan een uitgebreid diner. En vorig jaar stond tweede kerstdag in het teken van ongegeneerd patatjes eten met onze lieve vrienden. Erg leuk! Maar prikkels mensen, prikkels!
Kerstboom: Ik droom al van de mijne zodra september wordt ingezet. Die van mij raakt het plafond aan en hangt VOL. Een waar spektakel voor kleine kinderogen. Van een klein kind kun je niet verwachten dat ze er af blijven. Het begrip NEE is niet iets wat ze kunnen begrijpen (ookal denk je soms van wel). Dus hoe kun je nu toch een mooie boom neerzetten?
Zet de kerstboom op in het bijzijn van je kind. Het is voor hen namelijk best schrikken wanneer ze in de ochtend wakker worden en er staat plotseling zo’n groen gevaarte met glinsters in huis.
Daarnaast is het heel gezellig dit te doen met je kind erbij. Kerstmuziek aan, kopje thee <3
Hang onderin de boom versiering die niet stuk kan gaan. Denk aan plastic ballen of ander zacht
materiaal.
Werk de stroom voor de lichtjes goed weg. Dat verlengsnoer is heel verleidelijk maar ondertussen
ook heel gevaarlijk voor je kind.
Die boom is een totale kindermagneet De meeste kinderen zullen er graag rondom staan, aan willen zitten en zich er vooral aan vergapen. Dus hoe kun je in gaan op de behoefte zonder steeds je kind weg te moeten plukken bij de boom… Je kunt je kindje optillen en je samen, op een veilige afstand, vergapen. Benoem wat je allemaal ziet, maak de rest van het huis donker zodat de lampjes nóg mooier zijn, zing samen een liedje bij de boom. Geef je kind desnoods een van de plastic kerstballen om vast te houden. Zo kunnen ze toch met de boom bezig zijn, zonder dat ze er aan zitten. Dan heb je samen een gezellig moment, wellicht een paar mooie foto’s maar geen stress.
Cadeautjes: Het is zo’n prachtig gezicht, al die pakketjes onder de boom. Maar, zoals ik al eerder uit heb gelegd bij het fenomeen kerstboom, je kunt van een klein kind niet verwachten dat ze daar van af blijven tot het juiste moment gekomen is. Het glinstert, het kraakt leuk en iets oudere kinderen begrijpen heel goed dat er ook nog eens iets leuks in zit. Leg de cadeautjes bijvoorbeeld pas onder de boom vlak voordat jullie gaan uitpakken. Of zet ze op een tafeltje naast de boom.
Het is enorm leuk je kind nu lekker te verwennen met leuke spulletjes. En ook voor familie kan dit een signaal zijn om los te gaan in de speelgoedwinkel. Maar 2 cadeautjes zijn voor je kind al heel erg leuk. Van 10 cadeautjes merken zij weinig. Ze zullen zich toch richten op een aantal specifieke spulletjes. Een kinderhand is snel gevuld! Toch meer cadeaus geven? Helemaal prima, jouw keuze! Maar je loopt het risico je kind erg te overprikkelen wanneer je ook zijn of haar aandacht vraagt bij al die pakketjes.
Kerstdiner: Bij het diner hoort vaak uitgebreid tafelen, de verbinding aangaan met elkaar, verhalen delen, het jaar doornemen en soms een speech. Mijn vader heeft meestal wel een verhaal voorbereid. Dat is gezellig, maar duurt ook laaaaaang. Voor kleine kinderen té lang. Dus het is raadzaam dit zo in te kleden dat het voor iedereen leuk is. Heb je een 3 gangen-diner? Heel erg leuk, maar van een klein kind kun je nog niet verwachten dat ze al die tijd ook aan tafel blijven zitten. Een aantal tips kunnen zijn:
Ga niet te laat aan tafel of laat je kind vooraf even een dutje doen.
Betrek je kind bij het dekken van de tafel, bij baby’tjes kun je ze op je heup nemen of vertellen wat je aan het doen bent. Zo voelen ze zich betrokken bij het proces.
Wil je graag dat je kind aan tafel blijft zitten? Of mag het ook op schoot, of van tafel af
om tussendoor lekker te spelen? Het kan een idee zijn klein speelgoed aan tafel toe te laten
of misschien kleurtjes.
Je mooie servies op tafel, of dat van oma. Heel chique. Maar niet echt geschikt voor kleine
kinderhanden. Bespaar jezelf verdriet om scherven en kies voor materiaal wat wel geschikt is.
Zorg dat er eten aanwezig is waarvan je zeker weet dat je kind het lekker vindt. De traditionele
spruiten vinden veel kinderen qua smaak heel intens. Met eten wat zij waarderen blijven ze ook
langer geboeid zitten.
Zet je kind naast oma, of die grappige oom met gekke gezichten!
Feestkleding:Wie kent ze niet, die prachtige foto’s van kleine kinderen met de haren perfect en schitterende kleding aan. Ik ben er dol op. Mijn kinderen wat minder als ze heel klein zijn. En dat is ook logisch. Want zo’n grote tule rok zit natuurlijk helemaal niet lekker! En een vlek op die dure gelegenheidskleding kan best zuur voelen. Doe je zelf en je kind een plezier. Er is zoveel mooi uitziende kleding te koop waar zij toch comfortabel in kunnen zitten terwijl ze shinen.
Wat zijn ze mooi he, die kleine kinderen in hun feestkleding.Zo bij die kerstboom vol lichtjes levert dat prachtige foto’s op.
Brandgevaar: Je denkt dat het je niet zal overkomen. En ik hoop ook dat het geen enkel kind ooit nog hoeft te overkomen. Maar hoe meer mensen in een ruimte, des te sneller er iets mis kan gaan. Met de feestdagen staan er vaak kaarsjes op tafel, een gourmetstel of hete thee zonder beheer.
Zorg dat dit allemaal buiten het bereik van kleine kinderen staat!
Koop je mooie feestkleding met synthetisch materiaal? Kijk alsjeblieft in het label of het vlam vertragend is. Dat is het meestal niet, maar wanneer dat vlam vat is het ook in no time klaar. Geen leuk onderwerp om bij stil te moeten staan, maar wel van levensbelang.
Op schoot: Nou hebben we alle bovengenoemde prikkels al opgesomd en dan komt een, ogenschijnlijk, onschuldig onderwerp om de hoek. Op schoot bij oma, op schoot bij opa, ome zus, tante zo, vriendin hier, nichtje daar, even bij papa, knuffelen met mama. Kinderen zitten op dergelijke dagen al zo bij 6 verschillende mensen op schoot. Ook dat is heel prikkelrijk voor een baby en een jong kind. Kijk goed naar de signalen die je kind afgeeft. Is het moe, draait het zijn of haar hoofd weg, gaapt het veel, heeft het de handjes veel bij de mond? Neem het dan lekker bij je en geef het even wat ruimte om weer te kalmeren. Wil je liever niet dat iedereen je kind op schoot heeft, maar vindt je het moeilijk hierin je grens te bewaken? Overleg dit met je partner. Zorg dat je vooraf op 1 lijn zit. Je kunt eventueel gebruik maken van een draagdoek! Dan kan je baby bij jou de nodige rust vinden en de stap naar op schoot is wat groter.Is het in de groep echt een beetje te heftig? Sluit je dan even af samen. Geef de voeding bijvoorbeeld even in een andere kamer zonder prikkels. Bedenk je: de visite gaat vanavond weer naar huis, maar jouw kleintje zit dan nog steeds met al die spanning. Een slapeloze nacht kan het gevolg zijn voor jullie.
Daarbij, iedereen doft zich graag lekker op met kerst en doet daar met liefde de nodige parfum bij op. Nou schreef ik al eens een blog waarin dat wordt meegenomen. Maar al die luchtjes zijn voor een klein kind heel heftig.
Oud en Nieuw
Vuurwerk: Het lijkt een inkopper. Maar je beseft je pas wat voor herrie dat spul maakt wanneer je een klein kind hebt. Je kunt er voor kiezen om een (strik)mutsje op te doen om je kind te helpen. Misschien een speciale koptelefoon. Of kies de plek waar je die avond bent goed uit. Wonen je ouders misschien in een rustige wijk? Of kies je er zelfs voor te vluchten naar een vakantiepark? Veel parken hebben speciale vuurwerk vrije arrangementen.
Toch lekker thuis? Neem je kind lekker bij je. Vertel wat je hoort en wat je ziet. De kleurtjes buiten vinden kleine kinderen vaak erg mooi. De harde knallen hoef je niet weg te praten, maar je kunt het ook dramatiseren. Dus bij een harde knal kun je rustig met je wenkbrauwen omhoog zeggen, ooeh dat was een harde! Hoorde je dat? De situatie en gevoelens erkennen, ook bij heel kleine kinderen, kan een deel van de lading al wegnemen.
Het vasthouden van sterretjes ziet er mooi uit, en lijkt heel onschuldig. Helaas gebeuren er jaarlijks veel ongelukkig mee. Kledingstukken die vlam vatten, of hete vonken die in ogen van kinderen komen.
En natuurlijk, daar is mijn trouwe vriend weer: de draagdoek. Moet ik nog even uitleggen waarom de draagdoek zo fijn was? Met het dicht bij je zijn, het makkelijk kunnen zoeken van afscherming, die lekkere geur van je ouders ruiken? Nee toch.. Ik denk dat jullie wel weten nu waarom die draagdoek (of ergonomische draagzak!) zo fijn is.
* Ik maak eigenlijk enkel gebruik van eigen fotomateriaal. Daarbij draag ik er zorg voor dat mijn kinderen niet met het gezicht in beeld zijn. Ik blogde daar ook al eerder over. Kerst was geen enkel probleem qua foto’s. Maar van de andere feestdagen had ik geen beeld dat geschikt is. Heb jij dat wel? En vindt je het leuk dat hier terug te zien, e-mail ze dan alsjeblieft! Dan kan ik geschikte foto’s er bij plaatsen.