Het beroep van draagconsulent is een mooi, veelzijdig, dankbaar en soms uitdagend vak. Je helpt ouders/verzorgers en soms zorgprofessionals in het ergonomisch dragen.

Tijdens de, door beroepsvereniging de VDC – Vereniging draagdoekconsulenten geaccrediteerde, cursus Draagconsulent leg je een zeer sterke basis voor jouw werk als draagconsulent.

Wat doet een draagconsulent

Een draagconsulent begeleidt een ieder die aan de slag wilt, of problemen ervaart met, ergonomisch dragen.
Wat is de hulpvraag van je klant en wat is er nodig om deze te beantwoorden.

Een werksituatie kan bijvoorbeeld inhouden dat je nieuwe ouders met hun pasgeboren baby helpt om hen te leren dragen in een draagdoek. Een andere mogelijkheid is dat je helpt zoeken naar welk draagmiddel aansluit bij de wensen en (on)mogelijkheden van je klant of dat je een informatieve bijeenkomst houdt over de voordelen van ergonomisch dragen.

Een draagconsulent draagt er zorg voor dat het dragen veilig en ergonomisch gebeurd. Dat de ouder met goede kennis en oefening zich vertrouwd voelt met het materiaal en het jonge kind correct in de draagdoek of drager heeft zitten.

 

Het belang van de draagconsulent

Ergonomisch dragen is steeds populairder. En daar zijn wij erg blij mee! De laatste jaren groeit het aantal dragende ouders enorm en daarbij ook de middelen om mee te dragen. Het dragen van je baby is voor zowel de fysieke- als mentale ontwikkeling van het jonge kind voor groot belang. Daarnaast ondersteund het in de hechting tussen drager en kind. Met deze groei is er ook een grotere vraag naar goede consulenten. Het dragen van het jonge kind is iets heel moois, maar moet wel veilig gebeuren. Een consulent leert hoe dit veilig en ergonomisch kan zodat het voor zowel ouder als kind een fijne ervaring is.

Tijdens een consult biedt een consulent kennis, ervaring, rust en vooral vertrouwen. Hij of zij kijkt naar de specifieke situatie en de behoeftes aan het dragen en zoekt dan naar een passende oplossing.

Het belang van dragen

Hechting is van levensbelang. Het dragen van het jonge kind ondersteund in dit proces. Maar wat is hechting nou eigenlijk? Wat is “ergonomisch dragen”. Een draagconsulent kan op deze, en vele andere vragen, onderbouwd antwoord geven.

Dragen kan praktisch zijn, omdat je in een appartement woont zonder aanwezigheid van een lift. Voor mensen die minder valide zijn en gebruik maken van een rolstoel. Voor de wandeling in het bos waar het terein niet geschikt is voor een kinderwagen.

Dragen kan onderdeel uitmaken van de kijk op opvoeding van ouders.

Redenen om te dragen zijn er volop. Maar iedere ouder geeft aan dat het zo heerlijk knuffelen en samen zijn is in die draagdoek.

Inhoud van de cursus Draagconsulent Basis

Tijdens de cursus Draagconsulent Basis leg je op vele vlakken een sterke basis, bouw je aan je netwerk en vindt je een plek waar het delen van kennis en leren van elkaar voorop staat.

De volgende manieren van knopen en dragen worden behandeld:
FWCC – Front Wrap Cross Carry
PWCC – Pocket Wrap Cross Carry
Heupdragen met een lange doek en de ring sling
Rugdragen me de ruck
Mei Tai
Soft structured carriers – basis

Naast het praktische deel is er veel aandacht voor de theorie achter het dragen en het inrichten van je bedrijf.
Onderwerpen die onder andere zullen langskomen zijn:

De psychologische- en fysiologische invloeden
Veiligheid en ergonomie, wat is het en hoe waarborg je dit
De relatie tussen hechting en dragen
Netwerken en het inrichten van je sociale kaart
Je bedrijf inrichten, regels en investeringen

Voorlichting geven
Een op een en een op twee consulten bieden
Een consult format waarop je zelf kunt verder bouwen
Systematisch werken tijden een consult
Het verzorgen van een informatiebijeenkomst

Voor wie de cursus Draagconsulent Basis geschikt

De cusus is geschikt voor iedereen met interesse in het ergonomisch dragen en hechting. Ook is de cursus een verrijking van het werk voor een ieder die werkt met jonge gezinnen.
Denk hierbij aan kraamverzorgenden, verloskundigen, jeugdverpleegkundigen, mensen die werkzaam zijn bij de JGZ. Of bijvoorbeeld fysiotherapeuten, mensen die docent babymassage zijn of doula’s. Een gevarieerde doelgroep!

Twijfel je of de curus Draagconsulent iets is voor jou? Neem dan vooral vrijblijvend contact op met Liefdevol Dragen

Waarom Draagconsulent Basis bij Liefdevol Dragen

Scholing volgen bij Liefdevol Dragen is meer dan het behalen van een papier.
Liefdevol Dragen staat voor volledigheid, ontwikkeling, verbreding en nazorg.

De cursus Draagconsulent Basis wordt gegeven door Miluška Flooren-van Eekelen. Zij heeft een jarenlange ervaring in het opleiden en bijscholen van draagconsulenten en zorgprofessionals.

Bij Liefdevol Dragen stopt het niet na de cursus. Zo organiseert Liefdevol Dragen: masterclasses met autoriteiten binnen het werkveld, is er beeldmateriaal waarin knoopwijzen of onderwerpen gerelateerd aan het werk nader worden toegelicht of uitgelegd en zijn er regelmatig herhalinhsmodules waarin alle knopen nogmaals worden doorgewerkt en casuïstiek wordt behandeld.

Tijdens Draagconsulent Basis wordt een zeer sterke basis gelegd voor het werk als consulent op alle facetten. Zowel het technische aspect van het knopen, de veiligheid en ergonomie, basisvaardigheden in de communicatie voorafgaand- tijdens- en na een consult, het zakelijk en commerciaal inrichten van je bedrijf, het netwerken met (zorg)professionals, het inrichten van je sociale kaart en nog veel meer.

Kosten en praktische informatie

De cursus draagconsulent bestaat uit twee cursusdagen van 09:00 tot 17:30.
Tijdens deze dagen is er een afwisselend aanbod van theorie en praktijk.
Na afloop van de cursus ontvangt de deelnemer:

Een bewijs van deelname
Een uitgebreide reader met theorie
Alle knoopwijzen uitgeschreven middels stappenplannen
Toegang tot een besloten Facebookgroep waar kennis en informatie zal
worden gedeeld.

De kosten van de cursus Draagconsulent Basis bedragen €350,- (incl BTW) per persoon.
Je kunt je onderaan de pagina aanmelden. Heb je nog vragen? Vul dan gerust het contactformulier in of start een chat

De cursus wordt in de basis gegeven in Ugchelen (gemeente Apeldoorn) maar er is absoluut ruimte om op locatie te komen. Ook kunnen cursussen gegeven worden op ieder, door de groep gewenst, moment. Neem contact op voor de opties.

Heb je vragen en/of opmerkingen over de cursus? Neem dan vooral contact met ons op middels het reguliere contactformulier of door te bellen met
06-19578775

Wij kijken er naar uit u te mogen ontvangen in een van onze cursussen.

De cursus Draagconsulent Basis is geaccrediteerd door Beroepsvereniging Draagdoekconsulenten – VDC

Aanmelden Draagconsulent Basis

Gegevens die worden verstrekt aan Liefdevol Dragen middels dit formulier zullen enkel worden gebruikt ter verwerking van de gegevens voor de cursus Draagconsulent. Op basis van deze informatie zult u, indien u zich aanmeldt, een factuur ontvangen. De gegevens worden bewaard gedurende een tijd van 2 jaar en zullen niet worden verstrekt aan derden. Kijk voor onsuitgebreide privacybeleid op de desbetreffende pagina.